IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото доверие в еврозоната се подобрява

Според проучване на Комисията ръководителите на индустриални предприятия са по-оптимистично настроени по отношение на очакванията за нивото на производството

15:39 | 28.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Икономическото доверие в еврозоната се е подобрило повече от очакваното този месец. Това увеличи надеждите, че най-лошото за икономиката на региона може да е преминало, инфотмира Bloomberg.

Последното проучване, направено то Европейската комисия, показва, че перспективите за растеж в 19-членния регион са спрели да се влошават, след като Европейската централна банка отпусна допълнителни парични стимули през септември. Настроенията се подобряват в промишлеността, услугите, търговията на дребно, както и сред потребителите през ноември. eu eu

Икономиката в еврозоната нарасна с едва 0,2% през третото тримесечие, тъй като производството претърпя щети от глобалното икономическо забавяне, търговската война между САЩ и Китай и геополитическата несигурност.

Въпреки че вътрешното търсене се задържа на добро ниво, а Германия, най-голямата икономика на блока, успя за избегне изпадането в техническа рецесия, централните банкери все още виждат рискове пред икономическите перспективи и призовават за фискални стимули.

Според проучването на Комисията ръководителите на индустриални предприятия са по-оптимистично настроени по отношение на очакванията за нивото на производството и запасите от готови продукти. Но все още остават леко скептични по отношение на подобряване на нивата на износ, изразяват нежелание да наемат нови служители и се съмняват, че ще имат възможност да повишат цените.

Очакванията за търсенето в сектора на услугите се повишават до най-високите си стойности от 5 месеца насам, а очакванията за заетостта остават относително стабилни.

Въпреки това, тъй като икономиката все още е изправена пред огромни несигурности, управителят на ЕЦБ Кристин Лагард призова за нова комбинация от политики в първата си реч от този месец, като се аргументира с това,че публичните инвестиции са необходими, за да се облекчи тежестта върху централната банка.

„Имаме уникална възможност да отговорим на променящия се и предизвикателен свят, като инвестираме в нашето бъдеще“, каза тя и добави:„Всичко това променило играта, не само за нашата собствена стабилност и просперитет, но и за световната икономика.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още