IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Постепенното отваряне на икономиките тласна нагоре европейските борси

Европейският бенчмарк Stoxx 600 постигна ръст от 1% в четвъртък

20:27 | 07.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: GettyImages.com</em></p>

Снимка: GettyImages.com

Европейските борси завършиха сесията в четвъртък в ръст, а инвеститорите бяха под влиянието на последните новини около коронавирусната пандемия и усилията за смекчаване на блокадата, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи с ръст от 1%, а повечето сектори и големи борси се озоваха на положителна територия. Най-добре се представиха акциите на търговците на дребно със скок от над 3%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 прибави 1,40% към стойността си и достигна ниво от 5935,98 пункта. Германският DAX напредна с 1,44% до ниво от 10 759,27 пункта. Френският CAC 40 скочи с 1,54% до равнище от 4501,44 пункта.  Борси Борси

Данните за коронавируса остават в центъра на вниманието на фона на предпазливото вдигане на блокадата от САЩ и Европа. До момента вирусът е отнел живота на най-малко 264 хил. души в цял свят, а над 3,7 млн. са потвърдените случаи на COVID-19.

Германия, която е една от страните, започнали да вдигат ограниченията преди няколко седмици, обяви нови 1284 случая днес, което е ръст спрямо 947 новозаразени ден по-рано. С това общият брой на потвърдените случаи в страната стана 166 091, сочат най-новите данни на института „Роберт Кох“. Починалите в страната са се увеличили със 123 до 7119 души.

В сряда германският канцлер Ангела Меркел обяви стъпки за смекчаване на блокадата, но също и задейства механизъм за „извънредно спиране“, при който ограниченията може да бъдат наложени отново, ако случаите се увеличат, предаде Ройтерс.

Във Великобритания британският премиер Борис Джонсън съобщи вчера, че от идния понеделник може да започне отмяна на мерките за блокада. Той ще обяви подробностите по плана в неделя.

Английската централна банка (АЦБ) запази непроменена основната си лихва на 0,1%, но съобщи, че е готова да предприеме допълнителни действия, ако икономическата криза, причинена от коронавирусната пандемия, продължи да се влошава. Очаква се брутният вътрешен продукт на Великобритания да намалее с 14% тази година.

На корпоративния фронт испанската компания Telefonica договори сливането на британския си мобилен оператор O2 с кабелния оператор на Liberty Global, Virgin Media. Сделката, която ще създаде гигант за 39 млрд. долара в британската телекомуникационна индустрия, се очаква да бъде финализирана до средата на 2021 г.

Британският оператор на кино салони Cineworld се представи най-добре в Европа с ръст на цената на акциите му от 14%, след като главният изпълнителен директор Муки Грейдинджър каза пред Financial Times, че отварянето на кината до края на юни е „много реалистично“.

В същото време книжата на германската компания за електронна търговия Zalando и на биотехнологичната компания Morphosys поскъпнаха със съответно 11% и 10%, след като обявиха силни резултати през първото тримесечие.

На другия полюс на европейския индекс на сините чипове цената на акциите на пътническия оператор Tui се понижи с 10,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още