Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Нова мегасделка създава телеком гигант във Великобритания

Общият оператор на Virgin Media и О2 ще има 46 млн. абонати на различни услуги

Нова мегасделка създава телеком гигант във Великобритания

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Liberty Global и Telefonica се споразумяха да слеят британските се операции в рамките на сделка, която ще създаде нов гигант в телекомуникационната индустрия в страната, пише CNBC.

Кабелният оператор на Liberty Global – Virgin Media, ще се обедини с мобилния оператор О2 на Telefonica в рамките на общо предприятие с равно участие на двете фирми. Сделката е оценена на 31,4 млрд. паунда (38,9 млрд. долара), като стойността на О2 е 12,7 млрд. паунда, а тази на Virgin Media – 8,7 млрд. паунда. Очаква се споразумението да бъде приключено до средата на 2021 г.

Комбинираната компания ще окаже натиск върху BT, която през 2016 г. придоби най-големия мобилен оператор в страната EE, както и върху конкурентите Vodafone и Comcast, която е собственост на Sky. Главният изпълнителен директор на BT определи сливането като „разумен ход“, който „следва нашата стратегия“ за конвергенция между фиксираните и безжичните широколентови мрежи.

Още по темата

„Това е интригуващ ход“, твърди Паоло Пескаторе, технологичен, медиен и телекомуникационен анализатор в PP Foresight. „Със сигурност е по-вероятно да успокои регулаторите, отколкото ако се сливаха два мобилни оператора“.

Главният изпълнителен директор на Telefonica Хосе Мария Алварес-Палете заяви, че сделката ще „промени правилата на играта във Великобритания във време, когато търсенето на свързаност никога не е било по-голямо и по-ключово“. Пандемията на коронавируса доведе до ръст на търсенето на интернет услуги, след като хората във Великобритания трябваше да останат да работят от домовете си заради мерките за овладяване на здравната криза.

„Създаваме силен конкурент със значителен мащаб и финансова сила да инвестира в дигитална инфраструктура във Великобритания и да даде на милиони потребители, компании и на публичния сектор по-голям избор и стойност“, коментира Алварес-Палете.

Книжата на Telefonica повишиха стойността си с над 1% тази сутрин, докато цената на тези на BT се сви със 7 на сто. BT обяви днес, че спира всички изплащания на дивидент до 2022 г., за да може да премине през кризата с коронавируса.

Кестер Ман, анализатор в CCS Insight твърди, че вярва, че сделката е „добра и за двете страни“.

Комбинираната група ще има общо 46 млн. абонати на видео, широколентови и мобилни услуги, както и 11 млрд. паунда приходи.

Още технологични новини вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria!

гледано: 2527   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Телекомуникации
Европа въвежда 5G твърде бавно, предупреждават компании