Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Потреблението в България остава най-ниско в ЕС за поредна година

Страната ни е единствената, където потреблението на глава на населението е с над 40% по-ниско от средното за съюза

Потреблението в България остава най-ниско в ЕС за поредна година

Снимка: Архив Ройтерс

Потреблението на българите се запазва двойно по-ниско в сравнение със средното за Европейския съюз равнище за поредна година. Това показват данните на Евростат за 2017 г., публикувани днес. Действителното индивидуално потребление измерва материалното благосъстояние на домакинствата.

През 2017 г. потреблението на глава на населението между страните членки на ЕС варира от 54% в България до 132% в Люксембург спрямо средното равнище за съюза. България все пак отбелязва минимален напредък, тъй като предишните две години потреблението бе 53%.

В десет страни членки потреблението на глава на населението е над средното равнище за ЕС. То е най-високо в Люксембург – с 32% над средното за съюза равнище, а след него са Германия с 22% и Австрия със 17%.

Дания, Обединеното кралство, Белгия, Финландия, Холандия, Швеция и Франция бележат нива с между 10% и 20% над средното за ЕС като цяло.

Потреблението на глава на населението в 13 страни членки варира от средното за ЕС до 30% по-ниско. В Италия, Ирландия и Кипър например нивото е до 10% под средното за съюза, а в Испания, Литва, Чехия и Португалия този процент е между 10% и 20%. Малта, Гърция, Словения, Словакия, Полша и Естония са страните, където потреблението е с между 20% до 30% по-ниско от средното за ЕС.

В пет държави потреблението на глава на населението е с над 30% под средното. В Латвия, Румъния, Хърватска и Унгария той е между 30% и 40%, а България е единствената, където процентът е над 40%.

През последните три години фактическото индивидуално потребление остава сравнително стабилно в повечето страни членки.

Ясни повишения се виждат обаче при Румъния (от 58% от средното за ЕС ниво през 2015 г. до 68% през 2017 г.), Литва (от 83% до 88%) и Чехия (от 78% до 82%). В същото време обаче има страни, където тенденцията е обратна, като това са Люксембург (от 140% до 132%), Австрия (от 121% до 111%), Холандия (от 115% до 111%) и Швеция (от 113% до 109%).

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
1
 
3
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Да се изгавря ли със ситуазията? У нас всичките тези успехи в кавички са и след невероятна, нерегулирана и необоснована с нищо реално КРЕДИТНА ЕКСПАНЗИЯ. То в цялия ЕС кредитната експанзия е сериозна поради ликвидната политика на ЕЦБ (викахме му печатане на пари едно време), ама у нас е направо опасна за стабилността. Така лелеяната мизерническа стабилност на нефелните икономисти и финансисти, които представляват властта направо се кламбика като пияна-заляна. Ха-ха-ха-ха. Как ще свърши всичко?
0
 
13
 
2
преди 3 месеца
Като им кажеш на тия от Западна Европа колко ти е дохода ,обикновено питат
"на ден ли"?
0
 
19
 
1
преди 3 месеца
Какво потребление очаквате при най-ниски доходи,цените като в ЕС а доходите 10 пъти по-ниски.

Още от Европа
Трусовете при лирата все повече увеличават турските спестявания в долари