IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето борсови индекси в Европа финишираха с ръстове след коментара на Барние

Акциите на Wirecard поевтиняха с 12,8%, с което компанията се смъкна до дъното на индекса Stoxx 600

19:53 | 15.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По-голяма част от основните европейски борсови индекси завършиха днешната сесия на зелена  територия, подпомогнати от засиления оптимизъм около Brexit след коментара на Мишел Барние, основният преговарящ за Европейския съюз относно излизането на Великобритания, съобщава CNBC. 

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600  напредна с 1,11% до 394,02 пункта.

Германският показател DAX записа ръст от 143,33 пункта, или 1,15%, до ниво от 12 629,79 пункта.

Френският индекс CAC се покачи с 58,97 пункта, или с 1,05%, до 5702,05 пункта.

Британският измерител FTSE записа спад от 0,03% до 7211,64 пункта.

По-рано днес главният преговарящ на ЕС за Brexit Мишел Барние заяви, че е възможно тази седмица да бъде сключена сделката с Обединеното кралство, но разговорите все още остават трудни.

„Дори ако постигането на споразумението да е трудно - все по-трудно, ако трябва да бъда откровен - то ще бъде възможно още тази седмица", каза Барние пред репортери в Люксембург. „Все още е възможно постигането на споразумение. Очевидно всяко една сделка трябва да работи за всички, за цялото Обединено кралство и за целия ЕС “, добави той.

Коментарите на Барние доведоха до скок на паунда. Британската валута скочи от 1,261 до 1,270 долара. Минути след 12 ч. българско време паундът поскъпва с близо 0,3 процента до ниво от 1,2642 долара.

Ирландската телевизия RTE съобщи, че днес Великобритания ще направи нови предложения на срещата с преговарящите от ЕС в Брюксел. „Двама информирани източници потвърдиха, че британските преговарящи ще предложат нов текст на срещата им с преговарящите от Европейската комисия", съобщи редакторът за Европа на RTE Тони Конъли в Twitter.

В същото време Международният валутен фонд направи пета поред промяна на прогнозите за глобалния растеж за 2019 г. заради по-широкообхватното забавяне в големите икономки на фона на напрежението в търговията, съобщава Bloomberg.

Световната икономика ще нарасне с 3% през тази година, което е под оценката от юли за повишение с 3,2%. Прогнозата за 2020 г. е снижена от 3,5% на 3,4%. Очакванията за тази година са най-ниските след 2009 г., когато светът беше в рецесия.

При индивидуалните акции, книжата на британската група Hays поскъпнаха с 8 на сто, докато тези на Wirecard поевтиняха с 12,8%, с което компанията се смъкна до дъното на индекса Stoxx 600.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още