IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите за съставяне на коалиция в Германия продължават

Ако не се стигне до принципно споразумение за съставяне на коалиционно правителство, рискът от нови избори е голям

10:27 | 18.11.17 г.
<p>
	Канцлерът на Германия Ангела Меркел едва ли ще удържи лидерството на Християндемократическия съюз, ако коалиционните преговори се провалят.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Канцлерът на Германия Ангела Меркел едва ли ще удържи лидерството на Християндемократическия съюз, ако коалиционните преговори се провалят. Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел и нейният консервативен лагер продължават днес преговорите за съставяне на коалиционно правителство, които водят от повече от един месец със Свободните демократи и Зелените, предава Франс прес.

Очаква се преговорите да продължат до утре вечер. Меркел и лагерът й се надяват да постигнат принципно споразумение с останалите две партии и така да избегнат политическа криза в Германия.

Първоначално бе набелязан краен срок на преговорите в четвъртък, но заради големи разногласия в някои области партиите не успяха да го спазят и подновиха разговорите вчера на обяд.

"За всички е ясно, че трябва да приключим в неделя в 18 ч. (17 ч. по Гринуич)", казва Волфганг Кубицки, една от водещите фигури в Свободната демократическа , след края на поредния преговорен сеанс вчера вечерта. 

"Много въпроси си остават спорни, но ако ме попитате дали ще постигнем споразумение, ще ви отговоря "да", коментира Кубицки по повод преговорите.

В понеделник германският канцлер Ангела Меркел има среща с премиера на Холандия Марк Рюте, чието ново правителство бе сформирано тази година след 200 дни преговори. Германските вестници се питат дали Меркел има намерение да поиска съвет от Рюте за преговорите за правителство.

Ако не се стигне до принципно споразумение за съставяне на коалиционно правителство, рискът от нови избори е голям. Меркел няма други възможни партньори в Бундестага, за да състави правителство. Тя вече изключи възможността да оглави правителство на малцинството.

Ако се стигне до нови избори, няма никакви гаранции, че Меркел ще може да се задържи начело на своята християндемократическа партия, тъй като критиките към нейния центристки курс са големи заради бежанската вълна, отбелязва Франс прес.

Нови избори след неуспех за съставяне на правителство в резултат на парламентарните избори биха били прецедент в поствоенна Германия. В този случай крайнодясната Алтернатива за Германия може да извлече още ползи и да укрепи позициите си в парламента, показват социологическите допитвания.

Няколко въпроса разделят Християндемократическия съюз на Меркел, неговият баварски съюзник Християнсоциалния съюз, Зелените и Свободната демократическа партия. На първо място това е въпросът за миграцията и броя на бежанците.

Консерваторите и либералите искат таван от 200 хил. кандидати за убежище на година. Зелените отхвърлят идеята и искат подновяване на събирането на семействата на бежанците, които имат разрешително за пребиваване с валидност една година и с право за подновяване. Баварските съюзници на Меркел отхвърлят идеята за събиране на семействата на мигрантите. 

Дебатите са оспорвани и по екологичната политика на консерваторите, които Зелените намират за не толкова амбициозна.

Разногласия има и по въпроси, касаещи Европейския съюц (ЕС). Зелените казват, че подкрепят предложенията за реформи на френския президент Еманюел Макрон, по-специално създаването на бюджет на еврозоната. Либералите са против.

Лидерът на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц каза вчера, че тези разногласия по основни въпроси вещаят една дълбоко разделена управляваща коалиция, която няма да бъде способна да действа. Това ще отслаби Германия на европейската сцена и може да подхрани парализата в ЕС, каза още бившият председател на Европейския парламент.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още