IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приближаващата развръзка в британския парламент окрили европейските борси

Паневропейският измерител Stoxx 600 отбеляза повишение от близо процент, като всички водещи борси и сектори бяха на положителна територия

19:09 | 04.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Европейските пазари завършиха борсовата сесия в сряда на положителна територия, след като късно вчера британските депутати победиха премиера Борис Джонсън във вот за поемане на контрола върху дневния ред на парламента, съобщава CNBC.

Паневропейският измерител Stoxx 600 отбеляза повишение от близо процент, като всички водещи борси и сектори бяха на положителна територия.

Британският индекс FTSE 100 нарасна с 0,6%, а германският бенчмарк DAX прибави 0,94%. По-значителен бе ръстът на френския показател CAC, който се увеличи с 1,21%.

В Камарата на общините във вторник вечерта депутатите гласуваха в подкрепа на законопроект, който ще позволи блокирането на излизане на Великобритания от състава на ЕС без сделка. Победата бе извоювана с 27 гласа, като 21 депутати от Консервативната партия се противопоставиха на своя лидер и подкрепиха опозицията.

Това доведе до поскъпване на британския паунд, който след края на борсовата сесия се търгува при цена от 1,2186 долара, което представлява ръст от близо 0,9%.

Италианските акции също отчетоха ръстове, след като премиерът Джузепе Конте обяви, че Роберто Гуалтиери от Демократическата партия ще е новият министър на икономиката на страната. Лидерът на Движението „Пет звезди“ Луиджи ди Майо ще е министър на външните работи, а новият министър на вътрешните работи ще е Лучана Ламорджезе.

Бенчмаркът FTSE MIB завърши сесията с ръст от близо 1,6%.

При индивидуалните акции тези на френския производител на електроника Thales поскъпнаха с 5,4% след публикуването на силни резултати за първата половина на годината.

На обратния край са книжата на френската телекомуникационна компания Iliad, които поевтиняха с над 5,5%, след като Bank of America Merrill Lynch понижи ценовите си очаквания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още