IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Притеснения заради войната в Украйна и инфлацията натежаха на европейските борси

Почти всички сектори и големи борси се озоваха на червена територия в сряда

20:40 | 23.03.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси завършиха сесията в сряда със спад, а международните инвеститори продължават да са под влиянието на притесненията заради инфлацията и нашествието на Русия в Украйна, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 1%, а почти всички сектори и големи борси са останаха на отрицателна територия. Секторът на комуналните услуги отбеляза спад от 2,5% и поведе загубите, а петролният и газовият сектор не се вписа в низходящата тенденция и прибави 2% към стойността си.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се раздели с 0,22% до 7460,63 пункта. Германският DAX е надолу с 1,31% до ниво от 14 283,65 пункта. Френският CAC 40 се понижи с 1,17% и завърши деня на равнище от 6581,43 пункта.

На корпоративния фронт книжата на нидерландската застрахователна компания Aegon поскъпнаха с 2,6%, след като тя обяви, че продажбата на бизнеса ѝ в Полша, Румъния и Турция се очаква да бъде финализирана през 2022 г., а унгарското ѝ подразделение ще бъде продадено на Vienna Insurance Group.

На дъното на европейския индекс на сините чипове цената на акциите на шведската финансова компания SEB се понижи с 9%.

Основната икономическа новина дойде от Великобритания, където финансовият министър Риши Сунак обяви незабавно намаляване на акцизите върху горивата и по-дългосрочно понижаване на данъците за служителите в рамките на усилията за смекчаване на историческия удар за стандарта на живот в страната.

Инфлацията във Великобритания достигна 6,2% през февруари, най-високото ниво от март 1992 г., тъй като повишаващите се цени на храните, горивата и енергията продължават да задълбочават кризата с разходите за живот в страната.

Нагласите на инвеститорите бяха влошени по-широко от притесненията заради ускоряващата се инфлация и войната в Украйна.

Европейските трейдри продължават да наблюдават внимателно събитията в Украйна. Американският президент Джо Байдън заминава за Брюксел в сряда и четвъртък, за да участва в извънредна среща на НАТО, в среща на лидерите на Г-7 и ще направи обръщение към лидерите на ЕС на среща на Европейския съвет.

Байдън и европейските му колеги ще обявят нови санкции срещу Русия и нови мерки за затягане на съществуващите санкции по време на пътуването в Брюксел тази седмица, съобщи съветникът му по националната сигурност Джейк Съливан във вторник.

Украинският президент Володимир Зеленски призова за по-голям натиск върху Русия от други страни, тъй като конфликтът изглежда навлиза във фаза на безизходица. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в сряда, че алиансът вероятно ще увеличи войските си по източния фланг в България, Унгария, Румъния и Словакия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Valentin13
преди 2 години
абе тая рубла защо изхвърча изведнъж с 10 %? кво им стана на тия борси, да не би Путин да иска рубли за газа си! въх окепахма я
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Притеснения заради войната в Украйна и инфлацията натежаха на европейските борси === Слава Украине! ==== като влезе Полша в Украйна и тя, ще се успокоят още, като влезат Унгария и Румъния ==> цветя и рози!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още