Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Противоречията между Салвини и Ди Майо отново излагат Италия на риск

Според премиера Джузепе Конте е нужен компромис с ЕС за бюджета, в противен случай правителството е свършено

Противоречията между Салвини и Ди Майо отново излагат Италия на риск

Луиджи ди Майо (вляво), Джузепе Конте (център) и Матео Салвини (вдясно). Снимка: Ройтерс

Италианският премиер Джузепе Конте има послание за препиращите се популисти, които управляват коалиционното правителство в Рим през последната година – пазете тишина и ме оставете аз да говоря.

Правителството ще е свършено, ако страната не постигне компромис за бюджета си с Европейския съюз, заяви премиерът пред в. Corriere della Sera, цитиран от Bloomberg. Без сделка „всички рискуваме да си отидем вкъщи, аз със сигурност ще си тръгна“, посочи Конте.

В понеделник той има насрочена среща с двамата свои вицепремиери и лидери на партиите в управляващата коалиция – Луиджи ди Майо от движението „Пет звезди“ и Матео Салвини от „Лига“. Това ще е първата им среща, откакто ЕС предупреди страната за предприемането на възможни дисциплинарни процедури заради прекомерния ѝ дълг.

Още по темата

Сред темите, които ще бъдат обсъдени, са още предложеното издаване на така наречените Mini-BOT облигации. Това са държавни ценни книжа с кратък падеж от 3 до 12 месеца, започващи от номинална стойност от 100 евро или по-малко. Някои инвеститори се притесняват, че това е първата стъпка към създаването на паралелна валута и в крайна сметка излизане от еврото.

Макар Конте и неговият финансов министър Джовани Триа – възприемани като умерените гласове в Рим, да отхвърлят подобна идея, то управляващите партии, и най-вече „Лига“, продължават да настояват за приемането ѝ.

Въпреки че преговорите между италианските и европейските власти вече започнаха, то позициите на вицепремиерите популисти остават рисков фактор. Скъпите за изпълнение предизборни обещания на коалиционните партньори в комбинация с вече поетия ангажимент за намаляване на данъците изпращат предупредителен сигнал до Брюксел, като до този момент нито една от партиите не се е отметнала от ангажиментите си.

В интервюто си за Corriere Конте поставя себе си в позицията на по-зрелия участник в дебата, който осъзнава какво е заложено в преговорите с ЕС.

Според него, ако бъде започната наказателна процедура срещу Рим, това ще компрометира икономическия суверенитет на страната и резултатът може да изложи на риск спестяванията на италианците.

Въпреки това вицепремиерите не отстъпват. Ди Майо заяви по-рано днес, че Европейският съюз трябва да позволи на Италия да намали данъците и да инвестира в зелена икономика, за да стимулира националната си икономика.

Той посочи още, че очаква на срещата със Салвини и Конте да бъде постигнато споразумение за минималната заплата, данъчни намаления и ограничаване на привилегиите за политиците, посочва БТА.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Четиринадесет европейски страни се споразумяха за разпределянето на мигранти