IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Роснефт" ще помага на "Газпром" да устои на натиска на втечнения газ в Европа

От години обаче двете компании се борят за правото да изнасят газ на Стария континент

16:15 | 03.07.17 г. 6
<p>
	Централата на &quot;Роснефт&quot; в Москва. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Централата на "Роснефт" в Москва. Снимка: Investor.bg

"Роснефт" има намерение да изнася природен газ в Европа на пазарите, където "Газпром" няма сериозно присъствие. По този начин петролната компания смята да помогне на своите колеги в "Газпром" да устоят на натиска на втечнения природен газ, пише Ройтерс.

Вицепрезидентът на "Роснефт" Влада Русакова коментира, че ще експериментират с износа на газ на нови пазари, но в сътрудничество с "Газпром". От петролната компания са категорични, че няма да се борят за премахване на рестрикциите за износ, които имат, защото "това ще бъде разрушително за "Газпром", особено на фона на трудната финансова и икономическа ситуация в компанията".

Русакова не уточни кои европейски държави визират в плановете си от компанията. От нейните думи става ясно, че ще бъдат атакувани пазари, в които "Газпром" не присъства, а САЩ могат да доставят втечнен газ. В "Газпром" обаче не смятат да се откажат от ексклузивитета си за износ на газ, допълва още Ройтерс.

Към момента "Газпром" има изключителните права да изнася руския газ в Европа (чрез монопола, който държи върху управлението на газопроводите). Но газовата компания изпусна контрола върху износа на втечен газ и там се наместиха "Роснефт" и "Новатек", който е най-големият независим производител в Русия.

От години ръководителят на "Роснефт" Игор Сечин, който е един от най-близките сътрудници на президента Владимир Путин,  се опитва да пробие монопола на "Газпром" по отношение на износа на природен газ в Европа. Компанията имаше меморандум за сътрудничество с BP, по силата на което "Роснефт" можеше да изнася до 20 млрд. куб. метра газ годишно.

"Газпром" планира износа на около 180 млрд. куб. метра газ за Европа през 2017 година. Очакваните приходи са между 32 и 34 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
stanislavr
преди 6 години
Точно Стоенчо, правилно. Тя и Роснефт е на 50% държавна. И ся ще покажат на запада, че нямат монопол в газа. Иначе руските "водомери" на газа се въртят, Северен поток 2 ще стане, а ти си чакай танкера от братска Америка. Купи си по-дебел бидон и електрическо одеяло да до стоплиш, че ще ти дойде втечнен и под налягане. Ако не, Б.Б. ти направи виртуален хъб с Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 6 години
Или както казваше Стоенчо, големите руски енергийни компании, големи руски празни приказки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 5
Morsky6
преди 6 години
"това ще бъде разрушително за "Газпром", особено на фона на трудната финансова и икономическа ситуация в компанията".Дааа чрез използването му за политически цели и с некадърно управление и грабежи докараха Газпром почти до фалит - "Национальное достояние" :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още