IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия влиза в търговската война със САЩ

Москва определи мита в размер на до 40% в отговор на решението САЩ да въведат налози върху вноса на стомана и алуминий

16:57 | 06.07.18 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив: Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив: Ройтерс

Русия въведе допълнителни мита в размер на между 25% и 40% върху вносни стоки от САЩ. Мярката на Кремъл е в отговор на американските налози върху вноса на стомана и алуминий, съобщиха от руското икономическо министерство, цитирани от ТАСС.

Руските търговски бариери обхващат вноса в страната на американска строителна техника, нефтено и газово оборудване, оптични влакна, оборудване за обработка на метал и други.

„Компесаторните мерки се прилагат под формата на допълнителни по-високи ставки на вносните мита в размер на от 25% до 40% от стойността на внасяните стоки. С тях ще бъдат облагани някои стоки от САЩ, чиито аналози се произвеждат в Русия“, заяви руският министър на икономиката Максим Орешкин.

Русия може след срок от три години да въведе нови допълнителни мита върху вноса на американски стоки, тъй като текущите налози не покриват напълно вредите върху руския износ от действията на американските власти.

По думите на Орешкин вредата от търговските ограничения на САЩ се оценява на 537,6 млн. долара. Това е размерът на допълнителните налози, които руските доставчици трябва да платят на американските власти. С руските търговски бариери обаче част от тези загуби – 87,6 млн. долара, могат да бъдат компенсирани, допълни той.

Останалата част от компесаторните мерки Русия може да приложи или след три години от влизането в сила на американските мита – т. е. след 21 март 2021 г., или след евентуално решение на Световната търговска организация (СТО), че американските мерки не съответстват с правилата на организацията, посочват още от икономическото министерство.

В края на юни Москва отправи искане до СТО за провеждането на формални консултации по спора със САЩ за въвеждането на мита върху вноса на стомана и алуминий. Ако не бъде намерен компромис, Русия ще инициира разглеждането на въпроса пред арбитраж.

По-рано днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия „ще защити интересите си“, след като САЩ обявиха търговска война на Пекин, налагайки мита за десетки милиарди долари върху китайски продукти.

Русия вече взе и ще вземе всички необходими мерки, за да защити собствените си интереси. Още повече, че такива мерки са предвидени от правилата и нормите на Световната търговска организация (СТО), заяви пред журналисти той и допълни, че страната му следи внимателно действията както на САЩ, така и на Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 19 rate down comment 1
data
преди 5 години
Ако американосите са си поставили за цел да консолидират всичките си противници срещу себе си - определено им се получава . Кангрючулейшън !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
Pyramid
преди 5 години
Хайде сега, и ти. Има си и мед, и жило. Та, не е толкова до върха на глобализма, отколкото кй ще изяде жилото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 3
Money
преди 5 години
Това обаче ще е триумф за глобализма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 31 rate down comment 6
Pyramid
преди 5 години
Време е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 53 rate down comment 5
Grosss
преди 5 години
Както е тръгнало май 2/3 от светът ще наложи икономическо ембарго на САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 40 rate down comment 4
0pk
преди 5 години
Ще пия една бира, когато СТО отсърди срещу САЩ :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още