Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Руската централна банка остава предпазлива за промяна на лихвените проценти

Очакванията на банката са икономиката да се свие между 4% и 5% през тази година

Руската централна банка остава предпазлива за промяна на лихвените проценти

Снимка: Bloomberg

Централната банка на Русия остава предпазлива по отношение на движенията на лихвените проценти, тъй като прогнозата за растежа се понижава, пише CNBC.

Отговорниците за руската парична политика се подготвят за продължаваща несигурност и нова вълна от случаи на коронавирус, обхванали голяма част от света, призовавайки за предпазливост, въпреки че централната банка заяви, че възможността за по-нататъшно намаляване на лихвените проценти е малка.

„Виждаме малка възможност за намаление.Тя е ограничена, не е такава, каквато беше преди, но ние ще решим как и кога да използваме тази възможност според излизащите данни“, коментира управителят на руската централна банка Елвира Набиулина пред Джеф Кътмор от CNBC.

По време на срещите си през септември и октомври централната банка на Русия избра да запази стабилността на основната лихва на ниво от 4,25%, което е общо намаление с 350 базисни пункта спрямо юни миналат година. Акцентът на Набиулина беше върху предпазливостта.

Още по темата

„Направихме пауза през септември и октомври, оценявайки краткосрочните инфлационни рискове и някои рискове, свързани с финансовата стабилност на пазара, затова смятаме, че трябва да бъдем по-внимателни за развитието на ситуацията с пандемията, с геополитически и други въпроси.

„Смятаме, че нашата политика ще остане без промяна до края на следващата година“, заяви Набиулина.

По думите й възстановяването на руската икономика през третото тримесечие е „много динамично" и се води от вътрешното потребление на стоки, но новите случаи на коронавирус в голяма част от света са принудили страната да преразгледа своята прогноза за потребителското и инвеститорското търсене. Ключова част от това се крие в търсенето на един от най-доходоносните елементи на руския износ - петролът, който през пролетта отбеляза исторически спад и все още се търгува на повече от 30% под нивата преди пандемията поради слабото търсене.

„Есенната ескалация на COVID-19 доведе до известно забавяне на възстановяването и затова ревизирахме прогнозата си за тази година само плюс половин процентен пункт и очакваме тази година икономиката да се свие с между 4% и 5% “, каза Набиулина. Тази цифра все още не е толкова лоша като прогнозата на Световната банка, която прогнозира руската икономика да се свие с 6% за 2020 г.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Банките не послушаха предупрежденията за кредитите си. И ще си платят за това