IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руското производство на петрол достигна посткомунистически връх

Русия е произвела 560,2 млн. тона петрол през 2019 г., което е с 0,8% повече спрямо предходната година, показват предварителни данни

14:36 | 02.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През изминалата година производството на суров петрол и кондензат в Русия е достигнало до най-високото си ниво от падането на комунизма в страната насам. Това е така въпреки ограничаването на добива в рамките на споразумението с ОПЕК.

Русия е произвела 560,2 млн. тона петрол през 2019 г., което е с 0,8% повече спрямо предходната година, показват предварителни данни от подразделението ЦДУ-ТЭК на енергийното министерство. Това е еквивалент на 11,25 млн. барела дневно, показват изчисления на Bloomberg. През 1987 г. Русия е произвела 11,416 млн. барела дневно, показват данни на BP Plc.

Рекордното производство на Русия, която е един от архитектите на първоначалната сделка с ОПЕК за намаляване на добива, показва колко незадоволително е спазването на споразумението. Страната многократно не успяваше да изпълни квотата си миналата година, превишавайки лимита си в девет от 12-те месеца на 2019 г., показват изчисленията на Bloomberg.

В рамките на споразумението с ОПЕК Русия обеща да намали добива си с 228 000 барела дневно, считано от стойностите за производство от октомври 2018 г. - 11,418 барела дневно. Тази бройка обаче ще се промени от този месец, след като картелът и неговите съюзници (известни заедно като ОПЕК+) се договориха за увеличаване на съкращенията през декември.

По-рано саудитският министър на енергетиката принц Абдулазис бин Салман призова страните, които не спазват изцяло ангажиментите си, да понесат съответно своя дял от понижението. Кралството е едно от страните, които са намалили с най-много добива си в групата.

Москва се съгласи да увеличи свиването с още 70 000 барела дневно до около 300 000 барела през първото тримесечие на годината. Но базовият обем и изчисляването на месечното производство няма да включват т. нар. кондензат.

Министърът на енергетиката Александър Новак отхвърли твърдението, че промяната е вратичка, която позволява на Русия да произвежда повече петрол, но все пак да твърди, че изпълнява ангажиментите си.

Междувременно Москва вече започна да повдига въпроса за бъдещето на алианса ОПЕК+. Когато се срещнат през март, страните в групата ще са в режим на съкращение от над три години, като първоначалната идея бе това да е за не повече от шест месеца. Новак заяви миналия месец, че по време на срещата Русия може да повдигне въпроса за излизане от споразумението.

„Съкращаването на производството на петрол не може да бъде вечно“, каза Новак, допълвайки, че Русия трябва да защити пазарния си дял и да позволи на петролните си компании да развиват нови проекти. „Постепенно ще трябва да вземем решение за излизане“ от споразумението, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 4
ing5rov
преди 4 години
по-бързо да се минава на ел. автомобили , че тия ше напълнат гушата ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още