IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Олаф Шолц: Берлин си поставя големи амбиции в инвестициите

Основателно е да се нуждаем от по-високо равнище на инвестиции, тъй като изчерпахме финансовите възможности през последните години, посочва финансовият министър

17:15 | 05.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Олаф Шолц. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Олаф Шолц. Снимка: Архив Ройтерс

Берлин вече води „много амбициозна" бюджетна политика в инвестициите, заяви днес германският министър на финансите Олаф Шолц, цитиран от БТА, на фона на увеличаващите се призиви за по-големи разходи предвид риска от рецесия в Германия.

Основателно е да се нуждаем от по-високо равнище на инвестиции, тъй като изчерпахме финансовите възможности (на федералната държава) през последните години и следва да започнем да водим много амбициозна бюджетна политика, каза Шолц на банков конгрес във Франкфурт.

Част от депутатите и икономическите среди искат правителството на Ангела Меркел да сложи край на правилото, предвиждащо по-балансиран федерален бюджет, особено предвид факта, че в момента федералното правителство се ползва с изключително благоприятни условия за заеми на пазара на облигации.

Съпредседателят на Съюз 90/Зелени Роберт Хабек намекна днес в интервю за в. „Зюддойче цайтунг“ за учредяване на Федерален инвестиционен фонд. Капиталът на фонда може да достигне 35 милиарда евро за финансиране на мащабни обществени проекти.

Шолц отговори, че „винаги има дългове, които някой ще плаща, дори когато лихвите са отрицателни" и подчерта, че федералният бюджет е достигнал „абсолютен рекорд" по инвестиции - с предвидени 40 милиарда евро всяка година през следващото десетилетие. 

Министърът от Германската социалдемократическа партия заяви също така, че „голяма част от от обсъжданите теми са частни инвестиции" в енергетиката или мобилността на бъдещето.

„Това, което трябва да направим като държава, е да осигурим необходимата рамка за тези инвестиции", отбеляза Шолц, посочвайки например необходимостта от изграждане на станции за зареждане на електрически превозни средства.

Предвидено е заседание на правителството на Меркел на 20 септември, на което ще бъде оповестена програма за инвестициите, необходими, за да остане Германия „конкурентноспособна икономическа сила в международен план".

Медиите споменават обем на инвестиции от 50 милиарда евро, въпреки че Германия обяви в края на август бюджетен излишък от 45,3 милиарда евро през първото полугодие, с което си гарантира шеста поредна година на финансов излишък на федерално равнище, посочва още БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още