IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин закриля спестовните германци от отрицателните лихви

Всяка мярка, която ограничава възможностите на банките за справяне с отрицателните лихви, ще увеличава напрежението между ЕЦБ и част от политиците

14:01 | 27.08.19 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Повечето германци живеят с мотото, че спестовността е добродетел, но отрицателните лихвени проценти на Европейската централна банка превръщат манията на цялата страна в посмешище, което на свой ред кара политиците да търсят начин да предпазят пестеливите граждани, намалявайки част и от бремето на банките.

Финансовият министър на Германия Олаф Шолц заяви, че ще разгледа възможностите за предотвратяването на възможността германските банки да таксуват повечето си клиенти на дребно за депозити, след като подобна мярка бе предложена от управляващите в Бавария. Кредиторите отхвърлиха подобна идея с довода, че забраната няма да помогне на потребителите и може дори да дестабилизира финансовия пазар.

Пренаселеният банков сектор в Германия от дълго време се бори с по-ниска от средната печалба, но след пет години на отрицателни лихви кредиторите вече изчерпват възможностите си за компенсиране на удара върху печалбата. И докато ЕЦБ иска да накара хората да харчат, то налице са притеснения, че банките ще трябва да се изправят пред масово изтегляне на средства, ако въведат отрицателни лихви и за клиентите си на дребно. германия германия

С наближаването на нови местни избори следващия месец ЕЦБ се превръща в лесна мишена в една страна, известна със своето нежелание да поема рискове по отношение на парите и навика си да държи пари в разплащателни сметки. Никоя друга държава в еврозоната не може да се похвали с толкова голяма сума на депозитите на дребно - в Германия те възлизат на 2,35 трлн. евро. 

Германците също така спестяват повече от разполагаемия си доход спрямо останалите европейци. През 2017 г. делът на спестяване е около 10% - близо двойно на средния за еврозоната, показват данни на Deutsche Bank AG. През 2018 г. пък средно германците държат над 40% от финансовите си активи под формата на банкови депозити.

Отрицателните лихви, при които депозитите с времето намаляват, а не нарастват, биха били лоша новина за всички, които спестяват, смята 40-годишният държавен служител Юрген Денгел от Бон. Той казва, че ако неговата банка въведе отрицателни лихви, то той ще изтегли парите си и ще ги използва за ново жилище, дори и това да означава, че ще вземе и заем.

„Забрана на отрицателните лихви би могла да е привлекателна мярка за хората, които пестят, но тогава ще трябва също да помислим за това как ще подпомогнем недоходните, но важни за системата банки“, посочва на свой ред Ингрид Арнд-Брауер, депутат от Германската социалдемократическа партия.

Последна актуализация: 18:59 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 6
ABBA
преди 4 години
с тях на безценица ще се изкупува твоят гордост....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 7
ABBA
преди 4 години
Ето ти факти, внимавай за най-накрая:https://youtu.be/IHauGPWHmiUСвръхрезервите на руският монетен двор ще се използват.Когато твоята пирамида се събори, а тях на безценица ще се изкупува твоят гордост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 14
Стоян Петров
преди 4 години
Хората тук бяха свикнали през двадесетина години да ги мобилизират и да леят реки от кръв по бойните полета. "Основателни" винаги се намираха. Светът не е това което беше. PS Ще приема мнението ти за честния труд за актуално, единствено ако работиш и живееш в някой кибуц, ашрам или комуна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 4 години
Можеш да приложиш челния американски опит в руския монетен двор. И тогава la dolche vita за теб и фамилията ти. Няма да ти се налага да пускаш пасквили, откровени лъжи, манипулации, клевети, слухове. митове, оксиморони или каквито и да е измислици за да заработваш насъщния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 22 rate down comment 2
das
преди 4 години
Да ти отговоря. Защото хората тук са свикнали че пари се печелят с труд, съответно не са спекулативно настроени, нито са виждали с очите си как се приватизира и разпределя държавното богатство между избрани олигарси. И съответно искат сигурност за парите си, а не да играят хазарт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 4 години
Винаги съм се чудил, защо германците спестяват в банки, а не в акции например. В банката по принцип рискът за спестяванията ви е по-малък, но който не рискува нищо, рискува всичко. Има фондове които носят възвращаемост на вложителите си до 12% годишно, а те се натискат на 1.2% лихва в банката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 8
ABBA
преди 4 години
Ъмдам,20 цента = да се напечатат 100 USD и да се закарат зад граница.Германците трябва да бачкат за тяхното ойро и да изнасят.Хора требат у тоя процес, иначе само а'ртия и зелено мастило!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 1
Ivan.r
преди 4 години
Това е болно...Ниските лихви водят и до балони на активите - жилищата стават все по скъпи за младите семейства, които търсят да закупят дом.Ниските лихви водят и до инфлация, прибалтийските държави се оплакаха от този ефект още преди няколко години.Ниските лихви не насърчават спестяването и насърчават задлъжняването на населението - също негативни процеси...Не мисля, че е добра идея да се свалят още или пък да се задържат ниски още дълго време, защото ще образуват още повече балони в икономиките на ЕЗ и ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 16
s3
преди 4 години
Лихвите трябва да са отрицателни и дори да се намалят още, поне докато ЕНП е на власт в ЕС. А ако на следващите избори друг вземе властта, нека той да мисли на какви нива ги иска лихвите. За нас е най-добре да са отрицателни и да има повече евросредства за разпределяне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
ivan.kostov.39
преди 4 години
Звездичките пише б-а-н-к
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още