IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швеция прекратява близо 10-годишното разследване за изнасилване срещу Асанж

Според заместник-главния прокурор на скандинавската страна събраните доказателства не са достатъчни за повдигане на обвинение

16:48 | 19.11.19 г. 1
<p>
	Джулиан Асандж.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джулиан Асандж. Снимка: Ройтерс

Шведска прокурорка съобщи, че няма да продължи разследването по обвинения за изнасилване срещу основателя на Wikileaks Джулиан Асанж, след като е направила преглед на доказателствата, предава Ройтерс.

Заместник-главният прокурор Ева-Мари Першон заяви, че доказателствата на ищците са достоверни и надеждни, но след близо десет години спомените на свидетелите са избледнели.

„След като направих обхватна оценка на цялата информация, която се появи по време на предварителното разследване, стигнах до извода, че доказателствата не са достатъчно силни, за да се превърнат в основа за повдигане на обвинение“, каза Першон по време на пресконференция.

48-годишният Асанж, който е австралийски гражданин, отрече многократно обвиненията срещу него, датиращи от 2010 г.

Решението на прокурора може да постави британските съдилища пред дилема дали да уважат искането за екстрадиране на САЩ или на Швеция. Шведската прокурорка обаче заяви, че решението за прекратяване на разследването може да бъде обжалвано.

Асандж се намира в британски затвор преди съдебно заседание през февруари, на което трябва да се реши дали да бъде екстрадиран в САЩ, където срещу него са повдигнати 18 обвинения, включително в заговор за проникване в компютри на федералното правителство и нарушаване на законите за шпионажа.

Той беше изведен от еквадорското посолство в Лондон през април тази година, след като прекара близо седем години там, за да избегне екстрадиция по обвиненията в Швеция. Оттогава Асанж излежава присъда в британски затвор заради неспазване на условията по освобождаването му под гаранция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Local_Person
преди 4 години
Първото мъдро решение на Шведите от 50 г насам. Браво!Човека е герой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още