IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария, която въпреки всичко продължава да бъде убежище за компаниите

Въпреки отрицателния вот на референдума за "данъчни вратички" за мултинационалните компании страната ще запази високия си статут

17:10 | 14.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Резултат на референдума? Загуба. Гласоподаватели, оплакващи се, че съкращенията на публичните услуги са несправедливи. Заплаха от финансов хаос и компании, готвещи се да си тръгнат.

Ако си мислите, че това е Великобритания след Brexit – грешите, коментира Bloomberg Gadfly.

Всъщност става въпрос за Швейцария. През уикенда страната гласува срещу плана на правителството да продължава да предлага специални данъчни вратички на мултинационалните компании, докато в същото време се подчинява на по-строги нови международни правила.

Подобно на британския вот за излизане от Европейския съюз или референдума върху политическите реформи в Италия, това е поредният пример, в който сложно законово предложение се подлага на гласуване от все по-поляризирания електорат. Противниците на плана твърдяха, че той ще лиши хазната на Швейцария от данъчни приходи за 2,7 млрд. долара и ще свие публичните услуги.

Правителството обеща да възстанови част от тези загуби и предупреди, че отрицателен вот ще прогони редица мултинационални компании.

Противниците спечелиха. Явно дори на швейцарците им писна от специалните данъчни сделки. Тревогата сега е, че това нанася удар върху имиджа на Швейцария като място с ниски данъци за богатите компании.

Корпорациите сега може да се въздържат от разходите за известно време, каза швейцарският главен инвестиционен директор на UBS Wealth Management Даниел Калт за Bloomberg Television в понеделник. Фармацевтичната компания Roche и производителят на индустриални машини Caterpillar са сред компаниите, които сега призовават швейцарските политици да изготвят ново предложение.

Опасенията са особено силни в момент, в който други страни се подготвят да привлекат тези компании в един нов свят след Brexit.

Великобритания явно е готова да намали данъците, за да компенсира удара от по-слабите си отношения с Европейския съюз (ЕС) – най-големият ѝ търговски партньор. Швейцария вече не изглежда толкова уникална. Швеция – страна с подобно по размер население и с едни от най-силните банки в Европа, има данъчна структура, която е почти толкова конкурентна, колкото тази на Швейцария, сочи класация от 2016 г.

Рано е обаче мениджърите да стягат куфарите. Правителството има още две години, за да изготви план, който ще се приеме по-добре от гласоподавателите от последния такъв. Освен това все още не е сигурно, че вече има проблем с конкурентоспособността по отношение на данъците.

Със или без реформа на корпоративните данъци, по-ниските вноски за социално осигуряване в Швейцария спрямо средното ниво в ОИСР (Организацията за икономическо сътрудничество и развитие) и липсата на данък върху доходите би трябвало да я поддържат конкурентна, казва главният икономист на CA Indosuez Wealth Management Мари Оуенс Томсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още