Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Швейцария стартира разплащания с QR кодове

QR-сметката ще замести постепенно текущите разплащателни листове, като потребителите ще могат да извършват плащания директно, без забавяне при превод

Швейцария стартира разплащания с QR кодове

Снимка: Olivia Obineme/Bloomberg

Швейцария планира да модернизира платежните трансакции чрез QR система. От 30 юни получателите на фактури ще получават вече QR сметки вместо традиционните разписки. QR-сметката може да се разпознае по швейцарския QR код, който съдържа цялата информация, необходима за лесното, автоматичното и ефективно плащане, съобщава Fintech Switzerland.

QR-сметката ще замести постепенно текущите разплащателни листове, което означава, че потребителите и компаниите ще могат, до по-нататъшно уведомление, да извършват плащания директно, без забавяне при превод, използвайки или традиционните разписки, или новата QR сметка. Подобно на разплащателните бележки, QR сметката включва разплащателна секция и разписка. Швейцарският QR код в средата на раздела за плащане съдържа информацията, която също се вижда в текстова форма на фактурата. Както преди, перфорацията позволява разделянето на разплащанията и разписката да бъдат отделени от фактурата.

С QR сметка може да се плаща чрез електронно и мобилно банкиране и чрез електронната поща.

Предимствата

Получателите на фактури могат да сканират QR кода бързо и лесно. Само с едно кликване плащането се задейства автоматично. Освен това вече не е нужно да попълват банкови сметки, което прави плащането по-бързи и намалява вероятността за грешка. Друго предимство е стандартизираният формат: сега има само един документ вместо седем различни формуляра за плащане.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Енергийни стратегии на ЕС издигат в култ водорода за по-чиста планета