IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Siemens Healthineers пласира нови акции за 2,3 млрд. евро

Дъщерната на Siemens компания се нуждае от парите, за да финансира придобиването на американския концерн Varian

10:36 | 25.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/PHILIPP GUELLAND</em></p>

Снимка: EPA/PHILIPP GUELLAND

Дъщерната компания за медицински технологии на Siemens - Siemens Healthineers, набра около 2,3 милиарда евро свеж капитал за една нощ и по този начин прави последната стъпка към рефинансирането на най-голямото си придобиване до момента. Това е второто и последно засега увеличение на капитала в размер на няколко милиарда евро, което Siemens Healthineers осъществява с една-единствена цел - закупуване на американския специалист по ракови заболявания Varian.

Новите акции ще увеличат акционерния капитал с около 4,5%. Акциите бяха пласирани на фондове и други големи инвеститори на цена от 44,10 евро всяка, както обяви дъщерното дружество на Siemens в четвъртък вечерта в Ерланген. Това би било отстъпка от пет процента спрямо цената на затваряне на Xetra от 46,38 евро. Акциите на дъщерното дружество на Siemens приключиха късната търговия на ниво от 45,56 евро. Около 16,2% от обема на пласиранията са заделени за Qatar Investment Authority (QIA), инвестиционният фонд на Катар, предава Ройтерс.

С увеличението на капитала, с което фрий флоута се увеличава до около 25% от досегашните 21%, шансовете на Siemens Healthineers да влезе тази година във водещия индекс Dax, който вече обхваща 40 стойности, се увеличават.

Siemens Healthineers се нуждае от парите за оцененото на приблизително 16,4 милиарда долара придобиване на Varian. Компанията от Ерланген подчерта, че това ще бъде последното увеличение на капитала за тази цел. През септември дъщерното дружество на Siemens набра 2,7 милиарда евро за целта. Останалата част от покупната цена ще бъде подсигурена под формата на заеми от компанията майка Siemens, която наскоро емитира облигации на стойност 10 млрд. долара на капиталовия пазар.

Наскоро Varian генерира приходи от продажби от около 3,2 милиарда долара и коригиран оперативен марж от 17 процента. Освен всичко друго, компанията се занимава с лъчева терапия за рак и свързания с нея софтуер. За нея работят около 10 хил. души, а тя е със седалище в Пало Алто, Калифорния.

Комбинацията ще създаде мултидисциплинарен световен лидер в здравеопазването с най-пълното портфолио за лечение на рак в бранша. Комбинираната компания ще предложи интегрирана платформа от "онкологични решения от край до край" за справяне с целия континуум на грижите за болни от рак - от скрининг и диагностика до доставка и лечение след операции. С обединяването на допълващите се диагностични инструменти, образната диагностика, лъчетерапията и AI способностите в двете компании, Varian и Siemens Healthineers ще поведат дигиталната трансформация на онкологичното здравеопазване, се казва в прессъобщението за сливането от август 2020 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още