Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Siemens Healthineers придобива щатска компания за 16,4 млрд. долараОчаква се сделката за Varian Medical Systems да приключи през първата половина на 2021 г.

Siemens Healthineers придобива щатска компания за 16,4 млрд. долараСнимка: Bloomberg LP

Германската медицино-технологична компания Siemens Healthineers заяви в неделя, че е сключила споразумение с Varian Medical Systems за закупуване на всички акции на Varian за по 177,50 долара всяка в брой.

Още по темата

Предложената цена представлява премия от приблизително 42% спрямо среднопретеглената цена на затваряне за послендите 30 дни към 31 юли 2020 г., последния търговски ден преди обявяването на сделката. В същото време предложената цена е и премия от приблизително 24% към цената на затваряне на обикновените акции на Varian на 31 юли 2020 г.

Varian заяви, че това съответства на изкупна цена от около 16,4 милиарда долара. Очаква се сделката да приключи през първата половина на 2021 г.  Бордът на директорите на Varian единодушно е одобрил споразумението, предава Bloomberg.

Германската компания ще набере нужните 16,4 милиарда евро отчасти чрез издаване на нови акции. Преди две години Siemens изпрати поделението си за медицинска технология Healthineers на фондовия пазар. Покупката на Varian сега също ще бъде частично финансирана с увеличение на капитала и със заеми. В резултат делът на Siemens в Healthineers ще спадне от 85 на 72 процента.

Наскоро Varian генерира приходи от продажби от около 3,2 милиарда долара и коригиран оперативен марж от 17 процента. Освен всичко друго, компанията се занимава с лъчева терапия за рак и свързания с нея софтуер. За нея работят около 10 000 души, а тя е със седалище в Пало Алто, Калифорния.

Комбинацията ще създаде мултидисциплинарен световен лидер в здравеопазването с най-пълното портфолио за лечение на рак в бранша. Комбинираната компания ще предложи интегрирана платформа от "онкологични решения от край до край" за справяне с целия континуум на грижите за рак - от скрининг и диагностика до доставка и лечение след операции. С обединяването на допълващите се диагностични инструменти, образната диагностика, лъчетерапията и AI способностите в двете компании, Varian и Siemens Healthineers ще поведат дигиталната трансформация на онкологичното здравеопазване, се казва в прессъобщението.

Goldman Sachs & Co. LLC е бил изключителен финансов съветник на Varian. а Wachtell, Lipton, Rosen & Katz е бил юрисконсулт по сделката.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Dow премина историческата граница от 30 000 пункта