IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скандали за комисиони от сделки с маски разтърсват партията на Меркел

Двама депутати от сестринските партии ХДС и ХСС се оттеглят от политиката заради посредническа дейност, довела до обогатяването им в кризисната ситуация

14:58 | 08.03.21 г. 1
<p>
	Лидерът на ХДС Армин Лашет настоява депутатите незабавно да напуснат парламента. <em>Снимка: Christian Marquardt/Bloomberg</em></p>

Лидерът на ХДС Армин Лашет настоява депутатите незабавно да напуснат парламента. Снимка: Christian Marquardt/Bloomberg

Партията на канцлера на Германия Ангела Меркел е разтърсена от скандал, след като двама от нейните депутати обявиха, че подават оставки след разкрития, че лично са спечелили от правителствени сделки за набавяне на маски за защита от коронавируса, предава АП.

Съобщенията рискуват да навредят на партията точно преди провеждането на важни регионални избори следващата неделя в западните провинции Баден-Вюртемберг и Рейнланд-Пфалц, отбелязва информационната агенция.

Проучванията на предпочитанията на гласоподавателите се разглеждат като критичен тест за Армин Лашет, новия лидер на партията на Меркел, Християндемократическия съюз (ХДС), който беше избран през януари и все още се опитва да наложи своя авторитет върху партията.

Николас Льобел, депутат от ХДС, обяви в неделя, че се оттегля от политиката, след като стана ясно, че компания, която той притежава, е спечелила комисиона в размер на 250 хил. евро, защото е действала като посредник между доставчик на маски в Баден-Вюртемберг и държавата.

Депутатът, който е и управляващ директор на компания в южногерманския град Манхайм, наречена Löbel Projektmanagement, заявява, че се оттегля от членството си в парламентарната група на ХДС/ХСС незабавно. Той посочва още, че ще се оттегли от Бундестага в края на август и няма да се кандидатира отново на изборите през септември.

„Да бъда член на германския Бундестаг и да мога да представлявам родния си град Манхайм е голяма чест и особено морално задължение“, посочва Льобел в изявление. „С действията си не успях да изпълня тези стандарти. За това бих искал да се извиня на всички в тази страна“, допълва той.

„Всички ние - политици на федерално, регионално и общинско ниво - правим всичко, което можем в момента, за да преведем страната през кризата и да защитим хората“, коментира Лашет във връзка със случая. „Който прави бизнес с тази защита и който лично се обогатява от това, не е представител на хората и той трябва да напусне парламента веднага“, допълва новият лидер на ХДС.

Подобен призив бе отправен от Маркус Зьодер, министър-председателят на а Бавария и лидер на сестринската партия на ХДС, ХСС.

Оставката на Льобел дойде само два дни след като депутатът от ХСС Георг Нюслайн беше принуден да подаде оставка като заместник-лидер на парламентарната група на ХДС/ХСС при подобен скандал. Нюслайн, който сега е разследван за корупция, също заяви, че се оттегля от политиката, макар че подобно на Льобел той възнамерява да остане депутат до изборите през септември.

Той е спечелил голяма комисиона, след като неговата консултантска фирма е помогнала да се договори голяма доставка на маски от Китай по време на първата вълна на пандемията.

Миналата седмица полицейските следователи са претърсили помещения в Германия и Лихтенщайн, включително офиса на Нюслайн в Бундестага и неговия избирателен район в южната провинция Бавария, във връзка със случая. Самият Нюслайн отрича твърденията за корупция.

Опозиционните политици реагират с ярост и на двата скандала. „Няма смисъл за хората, когато депутати от правителствени партии използват контактите си, за да спечелят финансово предимство от извънредна ситуация“, казва Фолкер Висинг, генерален секретар на либералните свободни демократи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 3 години
А стига бе и при тях ли се правят такива работи? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още