Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

След Airbus Франция призова и Air France да внимава със съкращенията

Успешната реорганизация на труда е тази, при която няма принудителни съкращения, изтъкна секретарят на Министерството на икономиката Агнес Пание-Рунаше

След Airbus Франция призова и Air France да внимава със съкращенията

Снимка:  Cyril Marcilhacy/Bloomberg

Френското правителство призова националния авиопревозвач Air France да избегне принудителните съкращения на персонала, след като стана ясно, че компанията се подготвя да премахне около 7500 работни места, за да се справи с предизвикателствата около кризата в индустрията, причинена от коронавируса, съобщава Ройтерс. 

Очаква се мениджърите на авиокомпанията, част от групата Air France-KLM, да се срещнат в рамките на днешния ден с профсъюзите в Париж, за да обяснят подробно плановете за съкращения, засягащи около 15% от всички служители на дружеството, включително пилоти, стюарди и наземен персонал.

Още по темата

Поне половината от съкращенията вероятно ще включват и доброволно напускане от страна на служителите, както и преждевременно пенсиониране, съобщават източници, запознати с въпроса, докато 1000 работни места вероятно ще бъдат съкратени в звеното „HOP!“.

Но перспективата за евентуални принудителни съкращения повиши тревогата сред работниците и властите във френската държава, която отпусна на Air France 7 млрд. евро помощ, за да ѝ помогне да оцелее от пандемията.

"Успешната реорганизация на труда е тази, при която няма принудителни съкращения“, заяви секретарят на Министерството на икономиката на Франция Агнес Пание-Рунаше пред Sud Radio.

Тя посочи, че пакетът от правителствената помощ за авиокомпанията, която включва държавни заеми, е оправдан, тъй като превозвачът е „на ръба“, но призова ръководителите на Air France да се ангажират отговорно със съкращенията.

В края на миналия месец производителят на самолети Airbus обяви, че също планира да съкрати около 15 000 работни места в цяла Европа, Франция ще бъде най-силно засегната.

Под управлението на изпълнителния директор Бен Смит, който се присъедини от Air Canada през 2018 г., Air France-KLM се стреми да намали разходите, както и да се справи със спорове за управление между Франция и Холандия, които разполагат с по 14-процентен дял в дружеството.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Европа удължава подкрепата за компаниите и увеличава дълговото бреме