IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страховете около високата инфлация в САЩ оцветиха европейските индекси в червено

Книжата на RWE поевтиняха с близо 3%, след като най-големият енергиен производител в Германия заяви, че е отписал 850 млн. евро заради войната в Украйна

19:45 | 12.05.22 г.
<p>
	Трейдър на пода във Франкфурт.&nbsp;<em>Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg *** Local Caption *** Allan Klein</em></p>

Трейдър на пода във Франкфурт. Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg *** Local Caption *** Allan Klein

Основните европейски борсови индекси приключиха сесията със спадове, докато инвеститорите продължават да гледат с тревога към рекордно високите инфлационни нива в САЩ, загрижени за забавянето на икономическия растеж в глобален план и покачващите се лихвени проценти, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 0,75% до 424,4 пункта.

Британският измерител FTSE записа спад от 114,32 пункта, или 1,56%, до 7233,34 пункта.

Германският показател DAX отчете понижение от 0,64 на сто до 13 739,64 пункта.

Френският индекс CAC изтри 1,01% от стойността си, смъквайки се до равнище от 6026,26 пункта.

Инвеститорите са насочили вниманието си към данните за инфлацията в САЩ, публикувани в сряда,  които показват, че индексът на потребителските цени се е повишил с 8,3% през април на годишна база. Нивото на инфлация беше по-високо от очакваното и все още е близо до 40-годишния връх от 8,5%. Данните събудиха отново опасения, че предстои серия от агресивно повишаване на лихвите от страна н Федералния резерв на САЩ. 

„Паричната политика в настоящата среда е много голямо предизвикателство на фона на нарастващите цени на суровините и мисля, че сега тежестта трябва да падне върху облекчаването на фискалната политика, за да се намали риска от рецесия“, коментира Боб Паркър от Quilvest Wealth Management.

В Европа, нагласите на потребителите във Великобритания са спаднали до ново дъно през април, когато мрачното настроение на хората относно личните им финанси се е влошило, показват данните от проучване. Месечното проучване относно потребителските нагласи на YouGov и на Cebr показа, че индексът на нагласите на домакинствата за финансите им - за миналото и бъдещето - се е свил до най-ниското си ниво, откакто започва да се води проучването преди 10 години.

В същото време британската икономика неочаквано се сви през март, отчитайки понижение от 0,1% в края на първото тримесечие на фона на нарастващ риск от рецесия. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал с 0,8% в първите три месеца на 2022 г. спрямо края на 2021 г., показват данните на Националната статистическа служба на страната. Това е под прогнозите на Английската централна банка (АЦБ) за 0,9% ръст.

европейски европейски

Централните банки са изправени пред незавидната задача да затягат своята политика, за да овладеят инфлацията, като същевременно се опитват да избегнат изострянето на рисковете от сериозно забавяне на икономическия растеж.

Инвеститорите обърнаха внимание и на новата порция тримесечни отчети от региона. Акциите на Commerzbank поскъпнаха с 0,26 на сто, след като германската банка обяви, че допълнително ще ограничи дейността си в Русия заради нападението ѝ над Украйна. От началото на войната в средата на февруари експозицията ѝ към Русия вече е намаляла с 36% до 1,2 млрд. евро.

Книжата на RWE поевтиняха с близо 3%, след като най-големият енергиен производител в Германия заяви, че е отписал 850 млн. евро заради руски доставки на въглища преди забрана в Европейския съюз срещу горивата в резултат на инвазията на Москва в Украйна.

RWE потвърди перспективите си за 2022 г. за коригирана EBITDA между 3,6 и 4 млрд. евро и коригирана нетна печалба между 1,3 и 1,7 млрд. евро.

Цената на акциите на BMW се понижи с над 8%, докато книжата на Siemens поевтиняха с 2,5%, след като стана ясно, че нетната печалба на компанията се свива до 1,21 млрд. евро през първото тримесечие заради войната в Украйна.

В дъното на Stoxx 600 се озова Aurubis, чиито акциите изтриха близо 9% от стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още