Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Светът е изправен пред „невъзможна“ задача след парижките преговори за климата

След еуфорията от 2015 г. настъпи трезвото осъзнаване на факта, че постигането на договореност между близо 200 държави ще бъде предизвикателство

Светът е изправен пред „невъзможна“ задача след парижките преговори за климата

Снимка: Архив Ройтерс

Три години след ратифицирането в Париж на решаващото спораумение за климата, световните лидери се събират отново, за се договорят по уточняващи договорни условия, посочва Асошиейтед прес в анализ, цитиран от БТА.

След еуфорията от 2015 г. настъпи трезвото осъзнаване на факта, че постигането на договореност между близо 200 държави, всяка със своите политически и икономически нужди и изисквания, ще бъде предизвикателство, свидетелство за което бе и решението на президента Доналд Тръмп да оттегли САЩ от Парижкото споразумение, повтаряйки мантрата си „Америка на първо място".

Още по темата

„Погледнато отвън, това е неизпълнима задача", каза полският заместник-министър на околната среда Михал Куртика за преговорите от 2 до 14 декември в град Катовице, които той ще председателства.

Основен приоритет ще е финализирането на т.нар. Парижки регламент - правилник, който определя как страните да отчитат вредните си емисиите, как да ги огласяват прозрачно пред останалия свят и да информират какво предприемат за намаляването им.

Опитни преговарящи наричат конференцията с очаквани 25 000 участници „Париж 2.0" заради високите залози, които ще се разиграят в Катовице.

Горските пожари в Калифорния и Гърция, сушата в Германия и Австралия, тропическите циклони "Мангхут" в Тихия океан и "Майкъл" в Атлантика - учените казват, че екстремното време тази година дава само бегла представа за предстоящите бедствия, ако глобалното затопляне продължи с нестихваща сила.

Огласен наскоро доклад на Междуправителствената експертна група по климатичните промени предупреди, че времето изтича, ако светът иска да постигне най-амбициозната си цел от Парижкото споразумение - да задържи глобалното затопляне в рамките на 1,5 градуса по Целзий.

Планетата вече е с 1 градус по-топла, отколкото в прединдустриалната епоха, а е на път да се затопли с още 2-3 градуса до края на века, ако не се вземат драстични мерки.

Конференцията ще им "доста съществени последици за човечеството и за начина, по който се грижим за планетата си", каза Куртика пред АП преди началото на форума.

Експертите са единодушни, че набелязаните в Париж цели може да бъдат постигнати само ако до 2050 г. емисиите от въглероден диоксид и други газове с парников ефект бъдат сведени до нула.

Само че Парижкото споразумение дава възможност на страните да определят сами количествата на вредните си емисии. Някои са напът да се справят със задачата, други - не. Като цяло светът напредва в погрешна посока.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

2
 
6
 
4
bgMan до: majnata
преди 5 месеца
Как пък иидииотите не се научихте, че за да има баланс в една термодинамична система трябва да има 2 крайности. Щом има глобално затопляне трябва да има и екстремен студ щото ако няма биосферата ще изчезне в този си вид за няколко години.
Навремето бягахте от училище за да пиете и пушите по дупките и да се фантазирате за какво ли не ама и до днес отказвате да се научите на най-елементарни неща. Тва русофилската простотия е много голям недостатък.
2
 
3
 
3
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Хора, това че си заравяте главата в пясъка, няма да промени нещата. Пак ще ви изгори задника.
Какво отричате? Повишаването на температурите, изселването на хората от малките острови, измирането на животните, окисляването на океана, незапомнените суши и наводнения ли?
Не сте на мястото на хората в тези райони които търпят последствията от замърсяването.
Всички които отричат глобалното затопляне трябва да бъдат държани отговорни за това. Слеващите поколения ще ви описват като алчни хора унищожили планетата за да задоволят желанията си.
Всеки който цапа, трябва да си чисти!
2
 
3
 
2
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Хора, това че си заравяте главата в пясъка, няма да промени нещата. Пак ще ви изгори задника.
Какво отричате? Повишаването на температурите, изселаването на хората от малките острови, измирането на животните, окисляването на океана, незапомнените суши и наводнения ли?
Не сте на мястото на хората в тези райони които търпят последствията от замърсяването.
Всички които отричат глобалното затопляне трябва да бъдат държани отговорни за това. Слеващите поколения ще ви сложат в описват: като алчни хора унищожили планетата за да задоволят желанията си.
Всеки който цапа, трябва да си чисти!
3
 
7
 
1
преди 5 месеца
Ба го у глобалното затопляне ... минус 14 ...

Още от Европа
Расте натискът върху Мей да се откаже от предложението и да подаде оставка