IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът е изправен пред „невъзможна“ задача след парижките преговори за климата

След еуфорията от 2015 г. настъпи трезвото осъзнаване на факта, че постигането на договореност между близо 200 държави ще бъде предизвикателство

19:43 | 30.11.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

 

Миналата седмица Световната метеорологична организация съобщи, че през 2017 г. средната в световен мащаб концентрация на въглероден диоксид е отбелязала нов рекорд, а равнището на другите газове, създаващи парников ефект, като метана и азотния оксид, също се е повишило.

Тази година се очаква ново увеличение с 2 процента на произведените в резултат на човешка дейност емисии, тъй като изграждането на захранвани с въглища електроцентрали в Азия и Африка продължава, а поглъщащите въглеводорода гори намаляват със скорост, с каквато не могат да с възстановят.

„Всички признават, че националните планове, взети сумарно, ще доведат до затопляне над 3, а може би и 4 градуса", казва Юхан Рокстрьом, новият директор на Потсдамския институт за изследване на въздействието на климата.

"Знаем, че се движим в погрешната посока", каза Рокстрьом. "За да имаме шанса да задържим затоплянето под 2 градуса, трябва да намалим глобалните въглеродни емисии не по-късно от 2020 г. - до две години, предупреди той.

Убеждаването на страните да набележат нови, по-сурови цели за намаляване на емисиите до 2020 г., е ключово предизвикателство в Катовице.

Ако това стане, то ще доведе до драстични промени във всички отрасли на техните икономики, включително до пълен отказ от изкопаемите горива.

Бедните държави искат богатите да се ангажират с по-чувствителни ограничения, на основание, че са отговорни за основната част от въглеродните емисии в атмосферата. Богатите държави казват, че са готови да го направят, но само ако и бедните страни поемат своя дял.

"Очевидно не всички страни са на един и същи етап на развитие, така че трябва да имаме и това предвид и да правим разлика между отговорностите, което е огромна задача", казва Лидия Войта, съдружник в базираната в Берлин консултантска компания "Климатекос" и бивш полски участник в преговорите за климата.

Сред онези, които се очаква да са най-настоятелни за приемане на амбициозни мерки, ще са малките островни държави, които вече се сблъскат със сериозни предизвикателства в резултат на климатичните промени.

Междувременно САЩ са далече от онази движеща сила, която бяха на преговорите в Париж при президента Барак Обама. Бразилия и Австралия, които преди бяха твърди поддръжници на споразумението, изглежда следват примера на Тръмп.

Някои наблюдатели се опасяват, че националистическия подход към климата може да торпилира надеждата за съществен напредък в Катовице. Други са по-оптимистично настроени.

"Скоро ще видим достатъчно голямо малцинство от важни икономики да се ориентира категорично в правилната посока. Това може да има заразителен ефект и да се окаже положително", казва Рокстрьом.

Полша може в крайна сметка да изиграе ключова роля за сближаването на двете противоложни страни. Тя вече беше председател на три предишни кръга климатични преговори, а фактът, че основната част от енергетиката й разчита на въглищата, кара Варшава да обмисля сурови мерки в идните години.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 2
bgMan
преди 5 години
Как пък иидииотите не се научихте, че за да има баланс в една термодинамична система трябва да има 2 крайности. Щом има глобално затопляне трябва да има и екстремен студ щото ако няма биосферата ще изчезне в този си вид за няколко години.Навремето бягахте от училище за да пиете и пушите по дупките и да се фантазирате за какво ли не ама и до днес отказвате да се научите на най-елементарни неща. Тва русофилската простотия е много голям недостатък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
KostadinovK
преди 5 години
Хора, това че си заравяте главата в пясъка, няма да промени нещата. Пак ще ви изгори ***.Какво отричате? Повишаването на температурите, изселването на хората от малките острови, измирането на животните, окисляването на океана, незапомнените суши и наводнения ли?Не сте на мястото на хората в тези райони които търпят последствията от замърсяването.Всички които отричат глобалното затопляне трябва да бъдат държани отговорни за това. Слеващите поколения ще ви описват като алчни хора унищожили планетата за да задоволят желанията си.Всеки който цапа, трябва да си чисти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
KostadinovK
преди 5 години
Хора, това че си заравяте главата в пясъка, няма да промени нещата. Пак ще ви изгори ***.Какво отричате? Повишаването на температурите, изселаването на хората от малките острови, измирането на животните, окисляването на океана, незапомнените суши и наводнения ли?Не сте на мястото на хората в тези райони които търпят последствията от замърсяването.Всички които отричат глобалното затопляне трябва да бъдат държани отговорни за това. Слеващите поколения ще ви сложат в описват: като алчни хора унищожили планетата за да задоволят желанията си.Всеки който цапа, трябва да си чисти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
majnata
преди 5 години
Ба го у глобалното затопляне ... минус 14 ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още