IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сърбия започва преговори за присъединяване към ЕС в началото на 2014 г.

Дългоочакваният ход е възнаграждение за напредъка в отношенията на страната с Косово, пише EUobserver

11:59 | 18.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сърбия започва преговори за присъединяване към ЕС в началото на 2014 г.

Министрите на външните работи на Европейския съюз се споразумяха през януари да започнат преговори за присъединяването на Сърбия към ЕС. Дългоочакваният ход е възнаграждение за напредъка в отношенията на страната с Косово, пише EUobserver.

„Това е важна стъпка напред за Сърбия“, заяви комисарят по разширяването на ЕС Щефан Фюле след срещата на министрите в Брюксел на 17-и декември. Той заяви, че приветства усилията, положени за нормализиране на отношенията през тази година.

Фюле отказа да коментира колко време ще отнеме целия процес по преговорите, както и не пожела да прави сравнения с Хърватия, която започна преговори през 2005 г. и се присъедини към ЕС осем години по-късно.

Той заяви, че проблемът с Косово няма да бъде фактор за забавянето. Сърбия и пет други държави-членки на Европейския съюз не признават Косово, която обяви независимостта си през 2007 г.

Косовските и сръбските лидери обаче постигнаха разбирателство през април, когато решиха да си сътрудничат по някои въпроси.

Предишната дата за стартиране на процеса за асоцииране беше 20-и декември, но по-късно министрите взеха решение преговорите да започнат през януари. Причината за тази промяна е настояване на Германия, както и предстоящите Коледни празници, твърдят дипломатически източници.

Официалните представители на ЕС призовават Белград да обърне внимание на върховенството на закона, на съдебните реформи и борбата с корупцията.

Повече подробности вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още