IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС даде предварително одобрение за преговорите за членство със Сърбия от януари

Датата все още може да бъде променена на срещата на високо равнище на лидерите на страните-членки на ЕС през тази седмица

19:19 | 25.06.13 г.
<p>
	Ще покани ли Херман ван Ромпой сръбския президент Томислав Николич към масата за преговори? <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Ще покани ли Херман ван Ромпой сръбския президент Томислав Николич към масата за преговори? Снимка: Архив Ройтерс

Министрите на външните работи на държавите-членки на Европейския съюз днес се споразумяха да започнат преговори за членство със Сърбия от януари като отплата за подобрените отношения на страната с бившата ѝ провинция Косово, съобщи Ройтерс.

Министрите се съгласиха също, че ЕС би трябвало да започне преговори и с Косово за т. нар. „споразумение за асоцииране“, което представлява стъпка към евентуалното членство на страната в общността и може да ѝ донесе икономически облаги.

Решенията, които трябва да бъдат одобрени от лидерите на държавите-членки на ЕС на срещата им на високо равнище в Брюксел в края на работната седмица, идват 2 месеца, след като Сърбия постигна историческо споразумение да установи отношения с Косово.

„Налице е предварително споразумение за започване на преговори за присъединяване със Сърбия“, е заявил дипломат от ЕС пред Ройтерс. „Датата все още би могла да бъде променена на срещата на високо равнище“, е добавил той.

Преговорният процес с ЕС ще помогне за задвижването на реформи в Сърбия, подмамвайки инвеститори към боледуващата ѝ икономика.

През последните години Сърбия направи големи крачки в посока на интеграция в ЕС, следвайки напредъка в демократичните реформи и залавянето на бегълци, издирвани за престъпления от времето на войните на Балканския полуостров през 90-те години на ХХ век.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още