IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хърватия влиза в ЕС без мониторинг

Евродепутатите имат доверие в силата и зрелостта на демокрацията в страната

09:58 | 21.02.13 г. 2
Хърватия влиза в ЕС без мониторинг

Хърватия ще влезе в Европейския съюз без механизъм за сътрудничество и проверка, какъвто беше наложен на Румъния и България, предаде румънският информационен сайт Зиаре, като се позова на съобщение на комисията по външните работи на Европейския парламент.

Евродепутатите имат доверие в силата и зрелостта на демокрацията в Хърватия, в социалната пазарна икономика и в способността й да изпълни задълженията на членка на ЕС, се посочва в съобщението.

Също така евродепутатите поискаха от трите страни, които още не са одобрили влизането на Хърватия в ЕС, да направят това.

За влизането на една страна в ЕС е необходимо съгласието на всички членки. Само Словения, Дания и Германия още не са ратифицирали споразумението за присъединяване на Хърватия. Европейският парламент даде своето съгласие на 1 декември 2011 г., напомня сайтът.

Румънският евродепутат Моника Маковей предложи в началото на февруари ЕС да наложи механизъм за сътрудничество и проверка, който да оценява как Хърватия прилага реформата в съдебната система, мерките за решаване на конфликтите на интереси, борбата с корупцията и с организираната престъпност.

Маковей твърди, че корупцията остава сериозен проблем в Хърватия, като има сведения за загубата на около 11,3 милиарда евро заради неправилно управление, корупция и престъпност в периода 2001-2010 г. Предложението на румънския евродепутат обаче беше отхвърлено от комисията по външните работи на ЕП, предаде БТА.

Още новини за Европейския съюз четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Да де, ама добре, че влизат и те. Иначе имаше опасност европейците да кажат, че Евросъюза се е разпаднал заради нас. А така спокойно ще можем да обявим, че каръка е бил Хърватия. Дано да успеят да ги приемат де, че както са тръгнали нещата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Хърватите са луди. ЕС иска да им навлезе и изземе пазара ... Тяхна си работа де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още