IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер се срещат тази вечер

Британският премиер ще урежда финализирането на сделката за Brexit с европейските представители в Брюксел

19:00 | 21.11.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей ще се срещне по-късно днес с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и други европейски представители като част от усилията на Великобритания и Европейския съюз (ЕС) да финализират сделката за Brexit преди извънредното заседание на Европейския съвет в неделя, съобщава Bloomberg TV Bulgaria

ЕС пропусна крайния срок във вторник за приключване на текста за споразумението за бъдещите отношения между блока и Кралството заради притесненията на някои държави членки. Части от сделката, които се оказаха пречки за тях, бяха уреждането на достъпа на Великобритания до единния европейски пазар, както и настояванията на Испания въпросът за Гибралтар да бъде уточнен на отделни преговори.

В рамките на посещението си в Брюксел, което цели да уреди нерешените въпроси, Мей ще се срещне с Жан-Клод Юнкер.

Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис посочи, че длъжностните лица, занимаващи се с детайлите около сделката за Brexit, ще заседават в петък, за да обсъдят финалните текстове на проектоспоразумението за бъдещите отношения между Кралството и ЕС.

Германският канцлер Ангела Меркел също отбеляза важността до неделя текстовете да бъдат готови, за да може европейските лидери “да подпишат споразумението за напускане и да приемат декларацията за бъдещите отношения”.

По-рано този месец Мей и европейските лидери постигнаха проектоспоразумение за Brexit, чийто текст британското правителство вече одобри. Дълго време преди това сделката беше готова на 95%, а гаранцията за избягването на граница между Северна Ирландия и Република Ирландия след Brexit оставаше основният нерешен проблем за постигането на сделка между Кралството и блока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 5 години
един ишиас, който не се търкаля и сделката за брексит е готова
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
majnata
преди 5 години
да гаврътнат по едно ... няколко пъти , па сетне да си омешат обувките ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още