IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция очаква от ЕС още 3 млрд. евро за мигрантите

Ердоган ще обсъди с европейските лидери споразумението срещу нелегалната имиграция на предстоящата среща във Варна

17:19 | 19.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турция очаква ЕС да изпълни докрай своите обещания по сключеното преди две години споразумение за ограничаване на нелегалната имиграция към Европа, съобщава Daily Sabah. Изданието цитира думи на Реджеп Тайип Ердоган по време на церемония за назначаване на съдии и прокурори в Анкара.

Турският президент е посочил, че очаква от ЕС още 3 млрд. евро и ще повдигне въпроса по време на срещата с европейските лидери във Варна, насрочена за следващата седмица.

Неизпълнените европейски обещания са коментирани и от Министерството по европейските въпроси в Twitter. „Очакваме ЕС да предприеме конкретни мерки за облекчаване на визовия режим с Турция и актуализиране на митническия съюз“, пише в изявлението, публикувано по повод годишнината от подписването на документа.

Турция е основният маршрут за бежанците от Сирия към Европа след началото на военните действия в страната от Близкия изток.

В резултат на споразумението от 18 март 2016 година потоците от мигрантите към Европа рязко намаляха, а ЕС пое ангажимент да помага финансово за грижите, полагани за бежанците в лагерите на територията на Турция.

ЕС даде още и обещание за либерализация на визовия режим за турските граждани, но насреща Анкара трябва да изпълни списък със 72 условия. Според Брюксел Анкара е изпълнила 65 от изискванията, но остава спорното за Турция искане за промяна на антитерористичния закон.

Отмяната на визите за турски граждани трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и от страните в общността. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Рекетът ще продължава , бизнесът си е бизнес , нищо лично , фрау Меркел ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още