IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският оптимизъм окрили европейските пазари

Акциите на Ryanair поскъпнаха с 8,5%, а тези на Siemens Healthineers прибавиха 9,5%

19:18 | 04.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Европейските пазари завършиха борсовата сесия в понеделник на положителна територия на фона на подновения оптимизъм в търговските преговори между САЩ и Китай, съобщава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 прибави близо 1%, като чувствителният на търговските събития автомобилен сектор нарасна с 2,8%, а този на суровините – с над 3%.

Ръст от 0,92% записа британският измерител FTSE, който достигна ниво от 7369,69 пункта. От своя страна френският бенчмарк CAC и германският DAX се увеличиха със съответно 1,08% и 1,35%.

Надеждите за постигане на напредък в търговските преговори между двете най-големи световни икономики получиха нов тласък в неделя, когато американският министър на търговията Уилбър Рос заяви, че много скоро ще бъдат предоставени лицензи на американски фирми за продажби към китайския телекомуникационен гигант Huawei. Той е част от черния списък на Вашингтон за компании, които застрашават националната сигурност на САЩ.

В изказването си Рос също така предостави повече яснота за частичното споразумение, което се очаква да бъде подписано по-късно от американския президент Доналд Тръмп и китайския му колега Си Дзинпин.

Министърът заяви още, че може да не се стигне до налагане на мита върху автомобилния внос от Европа и Азия, след като са били проведени положителни дискусии.

Във фокуса на инвеститорите остава и продължаващият сезон на отчетите. Нискотарифният авиопревозвач Ryanair отчете в понеделник печалба след облагането с данъци от 1,15 млрд. евро за шестте месеца от април до септември, което е малко над очакванията. Компанията също така сви диапазона на очаквана годишна печалба от 750-900 млн. евро на 800-900 млн. евро. Акциите на Ryanair поскъпнаха с 8,5%.

Книжата на Siemens Healthineers прибавиха 9,5% към стойността си до абсолютен връх, след като германската група за медицински технологии отчете силни резултати за четвъртото си тримесечие.

На другия полюс бяха акциите на компанията за спортни залози GVC Holdings, които поевтиняха с 10,5%, след като британски депутати призоваха за по-строг контрол върху залаганията в онлайн казината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още