IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Улюкаев: Цената на петрола може да се стабилизира до края на март

Руската икономика ще се свие с 0,8% през 2016 г., прогнозира икономическият министър на страната

11:59 | 18.01.16 г. 1
Улюкаев: Цената на петрола може да се стабилизира до края на март

Цената на петрола вероятно ще се стабилизира през първото тримесечие на 2016 година и ще започне да расте, прогнозира руският министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев, цитиран от ТАСС.

Според него това ще бъде основен фактор и за стабилизиране на руската рубла.

Улюкаев съобщи още, че свиването на руската икономика през 2015 година е било в рамките на 3,9 на сто. Това са предварителните оценки на руската статистика, уточни още той. Очакванията за 2016 година вече са в посока свиване на БВП с 0,8%, вместо прогнозирания преди месеци 0,7 на сто растеж.

Средният курс на руската рубла ще бъде 68,2 рубли за един долар, а инфлацията – в рамките на 8,5 на сто, допълни още министърът на икономическото развитие на Русия.

Междувременно цената на петрола на световните пазари достига нива, невиждани от десетилетия. Европейският сорт Брент за кратко падна под цената от 28 долара за барел, след като бяха премахнати санкциите на Запада срещу Иран. Около 28 долара е и нивото, на което се търгува и лекият суров петрол на световните пазари.

Заради продължаващия спад на цената на петрола руското правителство ще коригира своите макроикономически прогнози в бюджета на федерацията за 2016 година, посочва още ТАСС. В бюджета беше заложена средна цена от 50 долара за барел за настоящата година.

Прогнозите са, че след промяната в бюджета ще бъде заложена средна цена от 40 долара за барел, а в песимистичния сценарий за руската икономика – и 35 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 2
soze
преди 8 години
Само ми е чудно, как така цената на петрола ще се покачи, след като Иран влиза пак в играта и ще пусне нови количества на препълнения от предлагане пазар? Руските прогнози за икономиката са винаги погрешни, но мечтите са безплатни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още