Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Утопия ли е безкешовата система в Швеция?

По-голяма част от населението на скандинавската страна вече се адаптира към новите условия за разплащане и подкрепя прехода към дигитална валута

Утопия ли е безкешовата система в Швеция?

Снимка: Ройтерс

Шведският пазар за разплащания на дребно се отдалечава с голяма скорост от използването на пари в брой. Наличното количество банкноти в обращение се е понижило до 1% от брутния вътрешен продукт на скандинавската страна. 

Още по темата

Тази тенденция повдига редица въпроси около ролята на държавата в пазара на разплащания, пише заместник-гуверньорът на Централната банка на Швеция Сесилия Скингсли за World Economic Forum.

В продължение на няколко века централните банки на страните предоставят на обществото банкноти и монети. Ако кешът престане да работи, ще остави всички лица да разчитат на частния сектор за достъпа до парите и методите за разплащания.

Това би била безпрецедентна историческа промяна.

Централната банка на Швеция, Riksbank, разглежда евентуалните последици от тази промяна, включително и въпроса как да изгради дигитална валута (е-крона), която да бъде управлявана от нея.

Какво представлява в своята същност тази е-крона?

Нека започнем от самото начало, предлага Скингсли.

Шведското законодателство дава възможност на търговците, ресторантите и другите компании да откажат да приемат пари в брой, като за целта те трябва да поставят табела, която да предупреждава клиентите.

Заедно с банките, които спират да предлагат кешови услуги, тенденцията от загърбването на парите в брой продължава да се развива скоростно.

Още повече, че голяма част от шведските граждани подкрепят това въведение от държавата и са склонни да се адаптират към новите условия и технологии, като повече от половината от населението вече е свалила различни приложения за дигитално разплащане.

Чрез създаването на връзка между отделните банкови сметки с мобилния номер, в Швеция е изключително лесно и удобно да пазаруваш или да платиш сметката в ресторант, да събереш пари за коледен подарък или да платиш сметките. Всичко това става с помощта на изградената от Riksbank система за брутен сетълмент в реално време.

Да „шведваш“ се превръща в пълноправен глагол от шведския речни, свързан с този тип разплащания.

В рамките на няколко години, ако сегашният тренд при използването на кеш продължи, шведите биха могли да попаднат в ситуация, в която парите в брой вече няма да бъдат приемани никъде като средство за разплащане.

В Норвегия се забелязва подобен процес като норвежката и шведската централна банка работят съвместно в тази насока.

В еврозоната кешът все още се използва с приоритет. Стойността на съществуващото количество пари в брой в страните от групата е еквивалентна на 10% от техния брутния вътрешен продукт, в сравнения с Швеция, където тази стойност е едва 1%.

През следващите години ще се наложи да бъдат взети редица трудни решения.

Пазарът на разплащания трябва да бъде регламентиран и контролиран чрез нови методи, за да може да изпълни целта за осигуряване на безопасен, ефективен и всеобхватен начин за разплащанията.

Тук става въпрос за цялостно отхвърляне на книжните пари и монетите.

Алтернатива на това решение е да бъде въведена като допълнение към книжните пари и монетите дигитална валута, подобна на е-кроната.

Издадената от Централната банка на Швеция дигитална валута е нова и сравнително слабо изследвана възможност за разплащане, която привлича все по-голям интерес сред другите национални банкови институции.

Основната концепция на е-кроната е да бъде цифрова и конвертируема спрямо книжната крона в съотношение 1 към 1.

От индивидуална гледна точка е-кроната може да се съхранява на мобилния телефон, в дебитна или кредитна карта и в дигитална сметка.

Riksbank е осигурила удобна инфраструктура за разплащане, която да спомага за развитието на дигиталната валута.

В зависимост от обхвата и от избора на дизайн налагането на е-кроната може да доведе до различни последици. Нейното въздействие върху финансовата система зависи от това колко голямо е търсенето на валутата при различните обстоятелства.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
1
 
2
 
12
крас до: mariata
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
ПРАВ СИ !!

Питай ги имат ли ЦЕНТРАЛНА БАНКА и какво се случва с активите й с които са обзпечени КЕШОВИТЕ ПАРИ.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ИМ ИЗТЕГЛЯНЕ от пазара означава, че Централната им банка е ДЕКАПИТАЛИЗИРАНА И ПЪЛНА с токсични облигации /най вероятно американски/.

ИЗЧЕЗВАНЕТО НА ЦЕНТРАЛНАТА БАНКА върви паралелно с вкарването на всички ЧАСТНИ БАНКИ в системата СУИФТ , контрол на която има в ДВА ЦЕНТЪРА - единият в щата Вирджиния, и другият в Холандия. Освен тях е изграден и трети в Белгия, който се задейства при екстремални ситуации.

ТАКА СЕ ПОСТИГА НОВ ТОТАЛЕН И ПЪЛЕН КОНТРОЛ ВЪРХУ ХОРАТА , КОИТО ПОПАДАТ В ПЪЛНО ФИНАНСОВО РОБСТВО И ЗАВИСИМОСТТИ НА ЕДНА СИСТЕМА.

ИЛИ ПО ТОЧНО КАКТО Е НАПИСАНО ПОД ПИРАМИДАТА НА ЕДНОДОЛАРОВАТА БАНКНОТА - Novus ordum seclorum - Нов световен ред!!

ДОБРЕ ДОШЛИ В НЕГО ГОСПОДА ОТ ШВЕЦИЯ!!
1
 
2
 
11
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
ПАРИТЕ В БРОЙ СА ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА ЦЕНТРАЛНАТА БАНКА , КОЯТО ГИ ОБЕЗПЕЧАВА С АКТИВИТЕ СИ.

Е - валутата е опит на ЦЕНТРАЛНАТА БАНКА да се освободи от тази тежест и я прехвърли на ЧАСТНИТЕ БАНКИ , КОИТО ЩЕ ОПЕРИРАТ С ТВОИТЕ СРЕДСТВА.

При тази ситуация възниква въпроса : КАК ЦЕНТРАЛНАТА БАНКА КОНТРОЛИРА Е - валутата НА ЧАСТНИТЕ БАНКИ ?!!

В този виртуален свят на зависимости ПЛАТЕЦЪТ БИ ИЗБРАЛ КРЕДИТНАТА КАРТА пред ДЕБИТНАТА , както е в САЩ, ЗАЩОТО ЩЕ СЕ ДАВАТ ГАРАНЦИИ САМО ПРИ ТОЗИ ВИД ПЛАЩАНИЯ!!

ПРЕДЛАГАТ ЖИВОТ НА ЗАЕМ , ПРЕД ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА НАТРУПВАНЕ НА ВЛОГОВЕ които в баланса на ЧАСТНИТЕ банки са със знак МИНУС.

ТОВА АВТОМАТИЧНО ПРОМЕНЯ И ПРЕНАСОЧВА СВОБОДНИТЕ ПАРИ НА ВЛОЖИТЕЛИТЕ В ЗАКУПУВАНЕ НА АКЦИИ И ОБЛИГАЦИИ, КОИТО НОСЯТ НЯКАКВА ДОХОДНОСТ НА ПРИТЕЖАТЕЛЯ!

СПОМНЯМЕ СИ КАК ИЗГЪРМЯ ПАЗАРА НА ОБЛИГАЦИИ В САЩ И КАК МИЛИОНИ ЛАПНАХА ДРЪВЦЕТО.

АМЕРИКАНСКАТА ФИНАНСОВА СИСТЕМА Е ХРИСТОМАТИЕН ПРИМЕР , КАК НА ЕДИН НЕРЕГУЛИРАН ПАЗАР , С ЕДНА ПЕРЕВЕРЗНА ОЦЕНКА НА РИСКА НА РАЗНИ КРЕДИТНИ АГЕНЦИИ СЕ СТИГА ДО БЕЗУМИЯ КАКВИТО НЯКОИ МОЗЪЦИ КАТО ЦИТИРАНИТЕ В СТАТИЯТА СЕ ОПИТВАТ ДА ВКАРАТ ОБИКНОВЕННИТЕ ХОРА.

Нормално е в такъв момент да запитаме КАКВО СЕ СЛУЧВА С АКТИВИТЕ НА ЦЕНТРАЛНАТА БАНКА , С КОИТО СА ОБЕЗПЕЧЕНИ КЕШОВИТЕ ПАРИ?!!

ИМА ЛИ ГИ ТЕЗИ АКТИВИ ИЛИ НЕ?!!

МИСЛЯ, ЧЕ ПОВЕЧЕТО ОТ ЦЕНТРАЛНИТЕ БАНКИ СА ПЪЛНИ С ТОКСИЧНИ ОБЛИГАЦИИ ОСЧЕТОВОДЯВАНИ ПРИ ТЯХ ПО НОМИНАЛ , А НЕ ПО ПАЗАРНА СТОЙНОСТ.

Наблюдавайте внимателно как в момента водеще ЦЕНТРАЛНИ БАНКИ СМЕНЯТ КУПЮРИТЕ СИ , принуждавайки техните държатели да се освобождават от тях.
Идеята е ясна - ДА СЕ СЪЗДАВА ЕДНО КОНСУМАТОРСКО ОБЩЕСТВО , В КОЕТО ДУМАТА СПЕСТЯВАНИЯ Е НЕПОЗНАТА ДУМА!!
1
 
4
 
10
преди 6 месеца
Ако живееш в добре уредена страна като Швеция, лесно можеш да помислиш, че кешът е излишен, но дори и най-стабилната държава не е застрахована от форсмажорни събития - природни катастрофи, войни, държавни и банкови фалити, масови безредици, зомби апокалипсис (включвам последното защото намерих сайтове със съвети как да оцелеем при такъв, явно много хора го считат за реална заплаха). В такива случаи кешът се е доказал като най-ефективен.
3
 
8
 
9
majnata до: mariata
преди 6 месеца
Хахаха...женен , па и *** ... чипът у тиквата му стига ...
2
 
27
 
8
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Явно шведите вече ги поробиха. Елекгронните пари не са анонимни, следователно те правят зависим. Кешът е анонимен и съответно кешът те прави свободен.
Интересно ако Люсиен е женен и иска да отиде на про сти тут ка, без да се разбере, как ще стане без кеш

Още от Европа
В парижката катедралата Нотр Дам ще бъде отслужена първата литургия след пожара