Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Вайдман: ЕЦБ трябва да затегне политиката при ускоряване на инфлацията

ЕЦБ няма за цел да се грижи за платежоспособността на страните от еврозоната, каза председателят на Бундестага

Вайдман: ЕЦБ трябва да затегне политиката при ускоряване на инфлацията

Членът на управителния съвет на ЕЦБ Йенс Вайдман. Снимка: Bloomberg LP

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да затегне паричната политика, ако се наложи да противодейства на инфлационен натиск, и не може да се отказва да го направи заради финансовите разходи на страните членки на еврозоната, заяви членът на управителния съвет на ЕЦБ Йенс Вайдман в интервю за германското издание Welt am Sonntag, цитирано от Ройтерс.

Страните от еврозоната увеличиха заемите си, за да се справят с коронавирусната пандемия, и това може да ги изложи на повишени разходи за обслужване на дълга, ако централната банка затегне паричната политика, за да противодейства на натиска към повишаване на цените.

„ЕЦБ няма за цел да се грижи за защитата на платежоспособността на страните“, каза Вайдман, чиято роля като председател на германската Бундесбанк му дава място в управителния съвет на ЕЦБ.

Още по темата
При перспективи за значително ускоряване на инфлацията ЕЦБ ще трябва да предприеме действия в унисон с целта за стабилност на цените, заяви Вайдман. „Трябва непрекъснато да даваме да се разбере, че ще затегнем паричната политика, ако перспективите пред цените изискват това“, допълни той. „Не можем да вземаме предвид финансовите разходи на страните“, категоричен е Вайдман.

След заседанието си на 22 юли ЕЦБ обеща да запази лихвите на рекордно ниски нива за още по-дълго време, за да подкрепи вялата инфлация, и предупреди, че бързото разпространение на делта варианта на коронавируса създава риск за възстановяването на еврозоната.

„Не изключвам ускоряване на инфлацията. Във всеки случай ще настоявам да следим отблизо риска от прекомерно висока инфлация, а не само риска от прекомерно ниска инфлация“, отбеляза Вайдман.

Икономиката на еврозоната нарасна по-бързо от очакванията през второто тримесечие, излизайки от рецесията заради пандемията, а смекчаването на ограниченията заради коронавируса също помогна на инфлацията да надмине целта от 2% на ЕЦБ през юли, когато достигна 2,2%.

Когато ЕЦБ реши, че е време за затягане на паричната политика, Вайдман очаква централната банка първо да прекрати извънредната си програма за изкупуване на облигации преди да ограничи плана за изкупуване на активи.

„Последователността трябва да бъде следната – първо прекратяваме програмата за изкупуване на облигации, после тази за изкупуване на активи и след това можем да повишим лихвите“, изтъкна Вайдман.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
6
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Вайдмане Вайдмане инфлацията е по-висока от целта на ЕЦБ 2% от много време, но и ти много добре знаеш, че няма да се повишат (лихвите) в скоро време и трудно ще минат над нулата от сегашните отрицателни нива, защото всички в ЕЦБ сте едни педааалллиии големи и просто искате да занулите чрез инфлация правителствените дългове за сметка на всички обикновени и работещи хора плащащи редовно данъци и сметки.

Още от Европа
Задълбочава ли се разломът между старите и новите страни членки на ЕС?