IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания възобновява продажбата на оръжие на Саудитска Арабия

Според Лондон Рияд няма да наруши международното хуманитарно право и инцидентите в Йемен са "изолирани"

16:31 | 07.07.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Саудитски военни самолети. <em>Снимка: Ryan Olson/Bloomberg</em></p>

Саудитски военни самолети. Снимка: Ryan Olson/Bloomberg

Великобритания възобновява продажбата на оръжия на Саудитска Арабия един ден след като санкционира висши фигури от кралството заради предполагаемата им съпричастност към убийството на журналиста Джамал Кашоги, съобщава онлайн изданието politico.eu.

На 2 октомври 2018 г. Кашоги, коментатор на Washington Post и критик на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, беше убит в саудитското консулство в Истанбул, което предизвика международно възмущение.

Международният министър на търговията Лиз Трус заяви, че Великобритания ще започне да изчиства натрупаните искания за лицензи за износ на оръжие, тъй като е променила метода си за оценка дали страната от Близкия изток нарушава правата на човека в Йемен.

През юни Апелативният съд заяви, че Великобритания не е стигнала достатъчно далеч при преценката дали конкретни инциденти от войната в Йемен представляват нарушения на международното хуманитарно право. В отговор на това Лондон преразгледа предполагаемите нарушения с нови критерии и въпреки че установява някои „възможни“ нарушения, заключава, че в саудитския подход няма „модели, тенденции или системни слабости“.

В писмено изявление до парламента Трус заявява, че евентуалните нарушения са „изолирани инциденти“ и че „Саудитска Арабия има истинско намерение и способност да се съобразява с международното хуманитарно право.

„Въз основа на това прецених, че няма ясен риск износът на оръжие и военна техника за Саудитска Арабия да бъде използван при извършване на сериозно нарушение на международното хуманитарно право“, посочва Трус.

Решението е взето, след като Великобритания въведе новия си режим на санкции в понеделник и обяви, че 20 саудитци, свързани с убийството на Хашоги в Истанбул през 2018 г., са в списъка със санкционирани лица. Сред тях са Ахмед Хасан Мохамед Ал Асири, бившият заместник-ръководител на разузнавателните служби, както и Сауд Абдула Ал Кахтани, бивш съветник на саудитския престолонаследник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още