IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещите фондови борси в Европа закриха деня със значителни загуби

Инвеститорите, които се надяваха на по-добър старт през новата година след бурната борсова 2018 г., бяха и ще продължат да бъдат разочаровани, твърди анализатор

19:28 | 03.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Разочароващият коледен бизнес на Apple подхрани в четвъртък допълнително опасенията на инвеститорите за спад на световната икономика. Слаби данни за настроението от  САЩ също добавиха към натиска над акциите.

В началото на новата година фондовите борси на Стария континент стартираха с малки ръстове и така подхраниха надеждите за по-добри времена. За разлика от сряда обаче, този път нямаше подкрепа от САЩ: водещият индекс Dow Jones Industrial се понижи с почти два и половина процента до края на европейската търговия. Това се отрази и на най-важните европейски индекси. Водещите европейски фондови борси закриха днешната сесия със значителни спадове на водещите си индекси, следвайки понижението на Wall Street, което пък бе предизвиканo от разочароващите новини от американския технологичен гигант Apple.

Парижкият САС 40 спадна с 1,66 на сто и закри на равнище 4611,48 пункта, съобщава MarketWatch. 

Водещият германски индекс DAX приключи със понижение от 1,55 на сто до 10 461,66 пункта. Индексът FTSE-100 в Лондон изгуби 0,62 на сто в края на днешните търгове бе на равнище 6692,66 пункта. Водещият за еврозоната индекс EuroStoxx 50 се понижи с 1,29 на сто до 2954,66 пункта.

Най-солидни загуби търпи технологичният сектор, а индексът STOXX Europe 600 Technology се понижи с над 3,6%. Акциите на Ams AG се свиха с близо 19%. Компанията произвежда за Apple сензорите за лицево разпознаване за смартфоните iPhone. Книжата на Dialog Semiconductor Plc се обезцениха с над 8%, а тези на на Infineon Technologies AG, ASM International и на Loditech - с над 5%. 

„Инвеститорите, които се надяваха на по-добър старт през новата година след бурната борсова 2018 г., бяха и ще продължат да бъдат разочаровани", пише пазарният анализатор Милан Куткович от AxiTrader, цитиран от DPA.

В допълнение към преговорите между САЩ и Китай в рамките на търговския спор, икономическото развитие в Китай все повече се прокрадва във фокуса на инвеститорите. В средата на седмицата данните за индустриалните поръчки вече сочеха за спад на икономиката на огромната страна, което според експерти може да окаже отрицателно въздействие и върху световната икономика.

В четвъртък бяха публикувани разочаровани данни за настроенията сред американските производствени компании. Притесненията за растежа бяха подхранени и от прогнозите на Apple за по-слаби продажби, продължава Куткович. Коледният бизнес се оказва много по-слаб за компания от очакваното. Коригирането на продажните цели се дължи главно на по-слабите продажби на iPhone в Китай.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още