IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската промишлена активност се сви за първи път от над две години и половина

Все повече заводи сигнализират за намаляване на производствената инерция, прибавяйки допълнително към притесненията за отслабване на икономическия растеж

11:08 | 31.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайската промишлена активност отчете свиване за първи път от над две години и половина през декември, хвърляйки светлина върху предизвикателствата, пред които е изправен Пекин на фона на търговската война със САЩ и риска от забавяне на икономиката през 2019 г.

Все повече заводи в страната сигнализират за намаляване на производствената инерция, прибавяйки допълнително към притесненията за отслабване на икономическия растеж.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI в промишлеността се понижи до 49,4 пункта през декември, падайки под прага от 50 пункта, който разделя растежа от свиването, става ясно от данни на националната статистическа служба на страната, цитирани от Ройтерс.

Това е първото свиване от юли 2016 г. насам и най-слабото четене на показателя от февруари 2016 г. Данните са и под прогнозите на анализаторите за стойности от 49,9 пункта при точно 50 пункта предходния месец.

През ноември индустриалното производство нарасна с най-слаб темп от близо три години насам, а ръстът на печалбата на индустриалните фирми спадна за първи път също от близо три години.

В същото време новите поръчки – индикатор за бъдещата активност, продължават да отслабват, давайки все повече доказателства за това, че бизнес условията в Китай ще се влошат преди да се подобрят.

Новите поръчки за износ също се свиват за седми пореден месец, като подиндексът спада до ниво от 46,6 пункта от 47 пункта месец по-рано.

Въпреки тенденцията в промишлеността китайският сектор на услугите се ускорява през последния месец от годината след двумесечно забавяне.  Това дава известно успокоение за състоянието на икономиката, въпреки че прогнозите остават помрачени.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI в сектора на услугите нараства до 53,8 пункта през декември от 53,4 пункта месец по-рано.

Секторът на услугите представлява над половината от китайската икономика, като нарастващите заплати в страната дават на потребителите повече възможности за увеличаване на разходите.

Въпреки това потребителското търсене и доверие са помрачени в последно време заради нарастващия натиск върху икономиката.

Китай се очаква да въведе мерки за икономическа подкрепа през идните месеци в допълнение към инициативите, които представи по-рано тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още