IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втората блокада на Гърция не дава очаквания бърз резултат

В южната ни съседка предупреждават за трета вълна на коронавируса след празниците и има призиви да се избягват събиранията

11:50 | 23.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Loulou D&#39;Aki Bloomberg</em></p>

Снимка: Loulou D'Aki Bloomberg

Втората блокада на Гърция няма бързия резултат от първата, пише в коментар англоезичната версия на "Катимерини". В страната очакваха случаите да намалеят още в края на миналата седмица, но това не се случи. Сега прогнозата е, че до средата на тази седмица (23-29 ноември) ще има низходяща тенденция на новите заразени.

"Ноември не е март", коментират в южната ни съседка. При пълното затваряне през пролетта на ден имаше само няколко десетки случая, а при втората вълна на коронавируса дневните случаи на новозаразените на няколко пъти надхвърлят 3 хил. Здравната система е претоварена и болничните легла свършват бързо.

За разлика от пролетта този път правителството реши да не тества жизнеспособността на икономиката и остави работещи доста бизнеси, включително и училищата бяха отворени до последно, припомня "Катимерини".

Налице е и COVID-умората. Хората вече трудно спазват изискванията за дистанция, носене на маски навсякъде на обществени места. А е напълно възможно и вирусът да мутира, но едно е сигурно - времето застудява и това спомага за разпространението на заболяването.

Според изданието националните и регионалните власти не са успели да приложат стриктно някои от мерките. За много хора в страната затварянето на Солун например, където се съобщават най-много нови случаи при втората вълна, е закъсняло.

Допълнително сред най-засегнатите от втората вълна градове са Солун и Янина, в които има голям брой студенти и се смята, че начинът им на живот спомага за разпространението на вируса.

Правителството се надява на спад на случаите в следващите седмици, което да спаси Коледните празници. Но лекари вече предупредиха, че може да се очаква и трета вълна на COVID в Гърция и призоваха да бъдат избягвани големите събирания за празниците.

В момента в болници са настанени над 3000 души с коронавирус, на изкуствена вентилация са рекордните 540 души.

На практика връщането към нормалното ще стане не по-рано от следващото лято, пише в заключение "Катимерини".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още