IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможно ли е Украйна отново да стане партньор на Русия?

Не е изключена възможността Киев да се върне към старата си стратегия и да остави Запада и Русия да се конкурират за Украйна

08:30 | 15.11.19 г. 8
<p>
	Володимир Зеленски. <em>Снимка: Getty</em></p>

Володимир Зеленски. Снимка: Getty

Когато украинският милиардер Игор Коломойски казва, че Украйна трябва да се оттегли от западното влияние и да се върне в руската орбита, светът трябва да се вслушва и да следи внимателно. Русия нанесе явни и непоправими щети на Украйна след анексията на полуостров Крим и военните действия в източната част на страната. Въпреки това не е изключена възможността Киев да се върне към старата си стратегия и да остави Запада и Русия да се конкурират за Украйна, пише Леонид Бершидски в свой анализ, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Коломойски, чийто телевизионен канал излъчваше комедийния сериал на Володимир Зеленски преди актьорът да стане президент на Украйна, даде смущаващо интервю за New York Times. Той заяви, че щом западните лидери не бързат да приемат Украйна в ЕС и НАТО, Киев трябва да сключи примирие с Москва и да приема заеми от Русия, а не от Международния валутен фонд (МВФ).

Коломойски е едно от главните лица зад събитията през 2014 г. след влошаването на отношенията между Украйна и Русия. Той финансира доброволческите батальони, които се сражаваха срещу първите атаки на проруските сепаратисти в Източна Украйна, което спомогна да се ограничи възможността за присъединяване на повече територии към Руската федерация. Впоследствие милиардерът загуби бизнеса си в Русия и стана част от местната власт в украинския град Днепропетровск. Това, което той говори, може и да изглежда като пълен обрат в поведението му, но Коломойски винаги гледа своите бизнес интереси.

В момента той се стреми да компенсира за загубите от национализацията от 2016 г. на украинската финансова компания Privatbank. Бизнесменът бе съсобственик на банката, но правителството на бившия президент Петро Порошенко го обвини в незаконни присвоявания в особено големи размери. Коломойски и партньора му наскоро бяха принудени да платят 10 млн. паунда, за да покрият съдебните разноски на Киев. Милиардерът е подозиран, че иска да се възползва от дългогодишната си връзка с новия президент Володимир Зеленски, за да прекрати съдебния спор с държавата в своя полза.

Зеленски беше избран след обещания за възстановяването на мира в Източна Украйна. Той направи стъпки в тази посока, след като бяха разменени украински и руски пленници. Но зад този прогрес някои украински интелектуалци видяха капитулация.

Останалата част от текста може да откриете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 11 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
Хаха... нещо на пиян мяза .... - човещинка... ;) Препикай и отмини... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 4
tisia
преди 4 години
...ейго на наш стоена вироглавий как само сборуе! *** много ядосан ми се чини днес. Мави ли го дразни или безпомощността на презокеанските "властелини" да задържат украиските позиции?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 17
Стоян Петров
преди 4 години
Шибааняк, Украйна прави ръст на БВП до 5% на година, макар и тръгнала от ниска база. Могучая едва докарва до 1%, въпреки че понякога статистика го разкрасява до два. Средната заплата в Могучая е по- ниска от тази в Нищая Болгария, Шибанякоооо!!! Знаем че Клоаката ти е огромна, не ни я демонстриран непрекъснато, Шибек със Шибека! Никой не се интересува от огромния ти червен дирниик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 4 години
Украйна вече не може да бъде партньор на никого. Това не е държава, а бардак - какъв партньор може да бъде некъв бардак, дето никой не знае какво става и кой управлява. В това си състояние е полезна само на американците да разнася см рад и зарази пред вратата на Путин. Украйна е едно използвано за тоалетна хартия парче вестник - нито да го пуснеш в тоалетната, нито да си го прибереш - ше го разнася вятърът да цапа пейзажа, докато се разпадне от самосебе си.Украйна не успя да свърши мръ сната работа, за която беше сметната от стратезите на Обонго - да предизвикат Путин да влезе в Киев с танковете и Русия да се омаскари завинаги и да бъде тотално отлъчена от Европа. Всички очакваха, че той това ще направи. Той обаче никога не прови това, което всички очакват и Украйна запецна у нищото. Русия със сигурност вече нема интерес от партньорство с тая дупка и единственото, което я касае е какви оръжия срещу нея би сложил някой някога там - предполагам, имат некви планове при такова развитие на нещата. Практиката досега показва, че рашките винаги са по-подготвени и по-добре са премислили ходовете си от тези срещу тях...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 3
многодобре
преди 4 години
...украина няма друг избор, ако иска да остане на световната картата. Със съседите се търгува е не се воюва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
Grosss
преди 4 години
Още малко им трябва на карабулгарите да изтрезнеят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 6
IQ96
преди 4 години
Но зад този прогрес някои украински интелектуалци видяха капитулация.Думата интелектуалци малко в множко ми идва.Както и да е, ясно е, че интереса клати феса.( за буквоедите, знам че трябва да е интересЪТ, ама заради римата..)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 23
Стоян Петров
преди 4 години
Не е изключено по един метеорит да се удари в центъра на Москва и Вашингтон и да реши много от проблемите на света. Не е изключено, но няма да се случи. Колкото до темата, Коломойски нито е украинец, нито руснак, а евреиин. Мисля че негова банка спечели дело срещу русия , за повече от милиард долара. Присъдата е във връзка с конфискувани активи след аншлуса на Крим. Иска *** да му ги изплатят, така че какво да каже?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още