IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възобновяемите източници на Острова за пръв път са генерирали над 50% от енергията

Основната причина са били отличните метеорологични условия в сряда на обяд – слънчево и ветровито

16:47 | 08.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Възобновяемите енергийни източници във Великобритания за пръв път са генерирали повече електричество от произведеното от въглища и газ, съобщава ВВС.

От националната електропреносна мрежа съобщиха, че в сряда около обяд енергията, генерирана от вятър, слънце, вода и дървени пелети, е доставила 50,7% от британското електричество.

Ако се добави и ядрената електроенергия, то този резултат ще достигне 72,1%.

Основната причина са били отличните метеорологични условия в сряда на обяд – слънчево и ветровито. В цяла Северна Европа са отчетени рекорди на вятърната енергия.

Във вторник една десета от британската електроенергия е идвала от крайбрежни вятърни ферми, които са сравнително нови на енергийната сцена, но чиито разходи намаляват по-бързо от очакванията.

Всъщност толкова много електроенергия е била генерирана от вятърни турбини, че цените са се понижили до една десета от нормалното им ниво.

Еколозите със сигурност ще отпразнуват този нов рекорд като крайъгълен камък в преминаването към нисковъглеродна икономика.

Критиците на възобновяемите енергийни източници от своя страна биха посочили прекъсванията, които те причиняват на изградената енергийна система.

В момента на рекорда от сряда 1% от търсенето е било задоволено от съхранена енергия. Това ниво обаче ще трябва сериозно да се повиши, докато Великобритания преминава към нисковъглеродна енергийна система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още