Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Задава ли се твърд Brexit? Джонсън залага на риска

Великобритания окончателно потвърди, че не желае удължаване на преходния период след края на 2020 г.

Задава ли се твърд Brexit? Джонсън залага на риска

Снимка: Andrew Parsons/n10 Downing street

Тримата президенти на ЕС отново се опитаха да се разберат с британския премиер: Урсула фон дер Лайен (ЕК), Шарл Мишел (Европейски съвет) и Давид Сасоли (Европейският парламент) се срещнаха с Борис Джонсън на видеоконферентна връзка в понеделник следобед. Целта на събитието според ЕК е, „да продължи напред в преговорите за бъдещите отношения“.

Но разговорът не бе от помощ и не донесе никакъв напредък. Джонсън потвърди само това, което тримата председатели на ЕС знаеха предварително. Великобритания няма да „иска никакво удължаване на преходния период", заявиха ЕС и Великобритания в съвместно изявление след разговорите. С това окончателно е решено, че Великобритания ще напусне общия европейски пазар на 31 декември тази година.

Така че остават само два други варианта: или ЕС и Обединеното кралство ще постигнат споразумение за партньорство, включително търговско споразумение до края на годината, или тарифните бариери между острова и континента ще бъдат наложени на 1 януари 2021 г.

Още по темата

Този Brexit без споразумение би засегнал икономиката на Обединеното кралство много по-силно от ЕС. Джонсън очевидно е готов да поеме риска. В рамките на преговорите за споразумението за партньорство политикът от консерваторите все още не проявява каквато и да е готовност за компромиси.

Четири кръга преговори приключиха без значително сближаване. „Трябва да има повече движение“, потвърдиха Джонсън и тримата лидери на ЕС в понеделник след разговора си. Главните преговарящи на правителството в Лондон и ЕС Дейвид Фрост и Мишел Барние преди това се съгласиха да засилят преговорите. Те планират да се срещат или в големи, или в малки групи всяка седмица.

Наскоро главният преговарящ на ЕС Мишел Барние уточни, че Лондон разполага с възможност да поиска удължаване на преговорите с една или две години. Той отбеляза, че засега британската страна отказва договаряното споразумение да обхваща сътрудничеството в преследването на престъпленията в интернет и прането на пари, не желае запазването на еднаквите правила за производство на стоки, не се обвързва с преговори за сътрудничество в областта на външната политика и отбраната.

Но дори и при най-интензивната работа едва ли ще бъде възможно да се постигне цялостно търговско споразумение до края на годината - особено след като то трябва да е готово за подписване през октомври. В противен случай няма да има достатъчно време за необходимата ратификация в парламентите на страните членове на ЕС.

Големият недостиг на време не се споменава „в мършавото изявление“ след срещата на върха в понеделник. Освен дипломатическите фрази („конструктивни разговори“) има поне косвено указание за това колко трудни са преговорите. Ще има нужда „по възможност от ранно споразумение за принципите, залегнали в основата на споразумението", за да постигне търговски договор.

ЕС и Великобритания обаче са все още далеч от необходимото основно споразумение за стълбовете на споразумението за партньорство. От гледна точка на ЕС по-специално трябва да се осигурят две неща.

Първо: честни конкурентни условия. Какво означава това конкретно може да се намери в политическото изявление, придружаващо договора за излизане на Обединеното кралство. И двете страни трябва да се ангажират да "поддържат" високи общи стандарти, например за държавна помощ или за социални и екологични стандарти, се казва в съобщението.

Джонсън подписа политическото изявление миналата година, но очевидно вече не се чувства обвързан с него. Във всеки случай той не иска вече да спазва социалните и екологичните стандарти на ЕС, след като напусне вътрешния пазар. Съществува и фундаментално несъгласие по въпроса за компетентността на съдилищата.

В случай на правни спорове между ЕС и Великобритания първо отношение трябва да вземе съвместно назначен арбитражен съд, но в случай на съмнение Европейският съд трябва да има последната дума.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Отпадането на блокадата заради коронавируса във Великобритания може да се отложи