IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Замразените от ЕС руски активи са за 13,8 млрд. евро

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс обаче заяви, че по-голямата част идват от само 5 страни членки на съюза

14:49 | 12.07.22 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз досега е замразил активи за 13,8 млрд. долара на руски олигарси, други физически и юридически лица, санкционирани заради войната на Москва срещу Украйна, заяви еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс във вторник.

Представителят на Европейската комисия (ЕК) заяви, че голяма част от тази сума идва само от пет от общо 27-те страни членки на ЕС, призовавайки останалите държави да активизират усилията си. В черните списъци на блока в момента са включени 98 юридически лица и 1160 физически заради действията на Русия в Украйна.

„За момента сме замразили средства, идващи от олигарси и други лица, на стойност 13,8 млрд. евро, това е огромна“ сума, казва Рейндерс във вторник.

„Много голяма част обаче, над 12 млрд. евро, идва от пет страни членки, затова трябва да продължим да убеждаваме останалите да направят същото“, каза той пред репортери при пристигането си за среща с националните министри на правосъдието в чешката столица Прага. 

Той не назова кои са тези пет държави.

Рейндерс каза, че очаква след лятото да се постигне финално политическо споразумение за нов правен инструмент, който да направи нарушаването или опита за заобикаляне на санкции престъпление навсякъде в ЕС, тъй като към момента това не е така.

Политиката, която цели да ограничи заобикалянето на ограниченията, изпращайки активи към членове на семейството, които не са санкционирани, тогава може да влезе в сила през есента.

„Ако нещата се случат така, парите ще се върнат обратно към фонд за украинския народ, парите да се върнат към украинския народ след конфискуването на активи“, каза той.

Рейндерс и министрите обсъдиха и сътрудничеството с Евроюстагенцията на блока за наказателно правосъдие, за събиране на доказателства за предполагаеми военни престъпления в Украйна, която бе нападната от Русия по земя, море и въздух през февруари.

Той заяви, че Евроюст ще съхранява всички доказателства и трябва да си сътрудничи отблизо със страните членки на блока, 14 от които провеждат свои собствени разследвания.

„Най-важното е да имаме много добро сътрудничество, да не се дублират различните ситуации и да се събират всички доказателства на едно място“, каза Рейндерс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Едно тлъстичко, но дребно същество, дето се плюнчи тук, явно не знае значението на думата кражба - кражба е да избиваш и прогонваш населението, за да му откраднеш земята, имотите, индустрията, земеделската продукция, движимата собственост, да национализираш заводи, самолети и тн. Ето това е КРАЖБА, а не замразяването на активи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
Petar2015
преди 1 година
Да вземеш имуществото на някой, само защото е богат руснак - това ли е "върховенството на закона" (заради което гълчаха Полша)? Без човек да е извършил престъпление. Без да има възможност да се защити. А имуществото дори не е на негово име. Юристите в Брюксел сигурно са на почивка. Но прецедентът е опасен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
Я припомни, Сирия що се нуждае от хуманитарни помощи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 5
Solar Power
преди 1 година
Вече е официално: Русия няма да допуска повече хуманитарни помощи за Сирия. От неделя в разтърсваната от гражданска война Сирия вече няма да могат да влизат конвои с помощи, които досега имаха само един възможен маршрут: през граничния пункт Баб ал-Хава. До момента около четири милиона души се ползваха от международните помощи, за да си набавят най-необходимото. Сега тези хора ще трябва да се оправят сами. Никой не знае по какъв начин. Но Путин не проявява интерес - той е зает с Украйна.Това според мен трябва да те притеснява много повече !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
Solar Power
преди 1 година
Не преувеличавай ! Не ти подхожда :) Учител си ! Парите са замразени. Когато свърши ВОЙНАТА ще бъдат заведени дела за пропуснати ползи, за репарации за възстановяване на щети по сгради, за убити украински ДЕЦА (ти учиш ДЕЦА също) и т.н. След решенията на тези съдилища парите може да бъдат освободени или използване за ЩЕТИТЕ които руските НАЦИСТИ нанесоха на една НЕЗАВИСИМА държава. Все пак който чупи - купи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
Самият факт, че комисар по ПРАВОСЪДИЕТО, се хвали с КРАЖБА на активи на ЧАСТНИ лица, в нарушение на 11 члена на Всеобщата декларация за правата на човека, говори само за пълното падение на ЕС !!! Това надминава и най-изврaтената представа за беззаконие !!! За пореден път се убеждавам, че Ес изобщо не трябва да съществува в тоя си вид, защото е гибелен за Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още