IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва проверка на цената при борсовата приватизация на британските пощи

Само през първата седмица на търговия компанията поскъпна с 50%, което предизвика обвинения, че оценката ѝ е била занижена

11:32 | 24.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Започва проверка на цената при борсовата приватизация на британските пощи

Сметната палата на Великобритания обяви днес, че ще започне проверка на първичното публично предлагане на компанията Royal Mail с акцент върху изгодата за британските данъкоплатци, съобщи ИТАР-ТАСС.

Само през първата седмица на търговия с акциите на компанията те поскъпнаха с 50%, а мнозина британци започнаха да обвиняват властите, че оценката на активите ѝ е била занижена, при това във време, когато министрите, прилагащи строга програма на орязване на разходите, пледират за борба за всяко пени в бюджета.

„Като се има предвид мащабът и значимостта на това първо от доста време първично публично предлагане на държавна компания, Сметната палата ще проучи изгодата от приватизацията на Royal Mail от правителството“, се посочва в изявление на ведомството. „На проверка ще бъде подложен включително процесът на определяне на ценовия диапазон за първичното публично предлагане“ и ще бъдат анализирани и „обсъжданията за възможността за преразглеждането на този коридор“, уточняват от Сметната палата.

Цената на акциите бе фиксирана на 10 октомври на ниво от 3,3 паунда за брой, което представляваше горната граница на предварително обявения диапазон между 2,6 и 3,3 паунда. Това оцени компанията на 3,3 млрд. паунда. Още на 18 октомври обаче пазарната капитализация на Royal Mail достигна 5 млрд. паунда.

Депутати от ресорната комисия в Камарата на общините ще разпитат през ноември представители на основния консултант по операцията – инвестиционната банка Lazard – за ценообразуването. Показания ще трябва да даде и министърът по въпросите на бизнеса, иновациите и квалифицираната работна ръка на Обединеното кралство Винсънт Кейбъл. Той вече обясни, че ценовият диапазон е бил препоръчан от международните координатори на сделката, банките Goldman Sachs и UBS, а впоследствие от Lazard са утвърдили стойностите.

Министърът изтъкна, че е било извършено „подробно тестване“ на параметрите с участието на представители на институционални инвеститори. Групата за тестовете е включвала 20 големи и „стабилни“ инвеститори. Заради изключително многото заявки за книжата властите са се опитвали да „опипат почвата“ за повишаване на цената на акциите при първичното публично предлагане, но играчите на пазара са дали да се разбере, че в този случай не са склонни да влагат средства.

Според оценките на специалисти правителството е проявило повишено внимание в подхода към операцията, опасявайки се от провал на първичното публично предлагане, което би предизвикало скандал, и желаейки да осигури ръст на цената на акциите в началото на търговията с тях, за да може компанията да получи по-уверен достъп до капиталовите пазари.

По мнението на експертите въпросът сега е само в това дали цената е можела да бъде повишена „с 20-30 пенса, но не и много повече“ над нивото, на което в крайна сметка се спря правителството. Не става дума за това дали от приватизирането на компанията е било възможно да се спечелят „допълнително милиард – милиард и половина паунда“ смятат те.

Междувременно Кейбъл призова да не бъдат правени прибързани изводи, настоявайки, че при подходяща конюнктура правителството може да продаде още 7,8% от акциите на Royal Mail и общите постъпления в бюджета тогава ще нараснат. Ако това се случи, държавата ще остане с дял от 30% в компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още