IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските пощи обявиха историческо публично предлагане

Приватизацията, която се очертава да срещне жестока съпротива, вероятно ще донесе между 2 и 3 млрд. паунда на затруднената компания

10:41 | 12.09.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Британските пощи обявиха историческо публично предлагане

Британските Кралски пощи, които имат близо 500-годишна история, обявиха първично публично предлагане – историческа приватизация, която се очертава да бъде жестоко оспорвана във Великобритания, съобщава CNBC.

Покойният британски премиер Маргарет Тачър бе заявила, че Royal Mail не може да бъде приватизирана. Два последващи опита за раздържавяване бяха осуетени след опозиция от парламента.

Очаква се акциите на пощите да бъдат листнати за търговия на борсата през октомври. Правителството обяви, че желае да „запази гъвкавост“ относно размера на средствата, които ще бъдат набрани от пазара, като се предполага те да са между 2 и 3 млрд. паунда.

Набирането на капитал се смята за съществено за оцеляването на Кралските пощи, чиито приходи бяха засегнати от популярността на електронните съобщения, както и от конкуренцията на компании за доставка като TNT.

Британският бизнес секретар Винс Кейбъл заяви, че мярката ще осигури дългосрочната устойчивост на пощенската услуга шест дни в седмицата и на единна ценна.

Има опасения, че недоволството на синдикатите може да се отрази на качването на пощите на борсата. Главният изпълнителен директор на Royal Mail Мойя Грийн ще се срещне с представители на 4500-те служители в Бирмингам днес в опит да ги убеди да подкрепят приватизацията.

Грийн заяви, че иска „възкресена компания..., която съчетава растеж на приходите и разширяване на маржовете в подкрепа на генерирането на стабилни парични потоци.“

На служителите бяха предложени 10% от акциите на компанията, които се очаква да бъдат оценени на 2000 паунда всяка, но те все още протестират във връзка с възнагражденията си. Един от водещите синдикати се очаква идната седмица да гласува за еднодневна стачка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
melon
преди 10 години
Наистина ли служителите на кралските пощи са 4500?!В български пощи са 12 000...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още