IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ видя опит за скрита приватизация на "Български пощи"*

Синдикатите излизат на протест на 25 септември, ако кабинетът не се откаже да търси стратегически партньор на пощите

14:02 | 11.09.13 г.
<p>
	Снимка: <em>stock.xchng</em></p>

Снимка: stock.xchng

КНСБ e против приватизацията на държавното дружество "Български пощи" ЕАД. Липсва яснота за планираното от новия кабинет бъдеще за пощите - Министерството на транспорта отказва да даде информация кой е този стратегически партньор на дружеството и по какъв начин ще помогне на решаване на проблемите му.

Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров днес по време на пресконференция, на която синдикатите изразиха позицията и виждането си, около бъдещето на националната пощенска компания. Коментарът на Димитров е във връзка с изказването на ресорния министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов от 3 септември, че до края на месеца ще бъде определен стратегически партньор на "Български пощи", който ще придобие 49% от собствеността на компанията.

"Ние сме съгласни да бъде доведен чуждестранен мениджмънт, с ноу-хау отвън. Съгласни сме да се сменят ръководства - това са практики, които биха могли да модернизират дружеството. Но ние не сме съгласни то да бъде продадено, особено когато липсва всякаква информация на кого се продава, за каква сума, срещу какви социални обещания", обясни подробно казуса Димитров.

Георги Бочев, председателят на Синдикалната федерация по съобщенията към КНСБ, бе категоричен, че решението на министъра на транспорта по никакъв начин не е съгласувано със синдикатите. "Защо министърът не каже кой е този стратегически партньор? Пощите са на държавата, значи са на гражданите. Нима обществеността не заслужава да знае кой ще приватизира 49% от "Български пощи", попита риторично той.

Бочев на няколко пъти дори вметна, че според него изказванията на министър Папазов във връзка с тежкото положение в пощите, са единствено, за да може после да се потърси причина за продажбата на дружеството. "Първо ще кажат многократно в колко тежко финансово състояние е компанията. После ще кажат, че няма друга алтернатива, освен да бъде продадена на чуждестранна компания", уточни той.

Припомняме ви, че "Български пощи" ЕАД е в списъка на забранените за приватизация дружества. На практика то може да бъде обявено публично за продажба единствено, ако с решение на Министерски съвет бъде извадено от забранителния списък. "Казусът става сложен, тъй като така нареченото стратегическо партньорство не е точно продажба, а може да бъде вид замяна на акции срещу партньорство. С други думи продажбата на "Български пощи" ще бъде една скрита, покрита процедура. Тук е моментът с така наречената скрита приватизация", коментира пред Investor.bg Даниела Драганова, председател на Асоциация на демократичните синдикати.

И Бочевq и Димитровq и Драганова отговориха еднозначно на въпроса на Investor.bg имат ли вътрешна информация кой би могъл да бъде този стратегически партньор. И тримата отрекоха да имат точна информация, но и направиха препратка със случая с БТК. "Помните продажбата на БТК. Това беше една умишлена сделка, в която на безценица се продаде държавна работеща компания", категоричен бе Бочев.

По-късно днес министър Папазов отрече кабинетът да иска да приватизира „Български пощи“. Той посочи, че още днес стартират срещи със синдикатите за обсъждане на нов план за преструктуриране на дружеството.

Мерките ще предвиждат оптимизиране на разходите, премахване на дублиращите се функции, въвеждане на нови дейности като продажба на услуги на Спортния тотализатор в клоновете на пощите, както и в бъдеще на билети за влак.

Национален протест на 25 септември

Във връзка с всичките неясни моменти околко стратегическия партньор и бъдещето на компанията синдикатите обявиха готовността си за национален протест на 25 септември.

"Ако не се подготви и подпише през следващата седмица оздравителен план на "Български пощи" ЕАД и не се увеличат с 10% заплатите на експлоатационния персонал на дружеството, на 25 септември се организира национален протест пред Министерския съвет", категорично заяви лидерът на КНСБ.

Той поиска министър Папазов да се откаже от намерението си да търси стратегически партньор, премиерът Пламен Орешарски да намери формула за първоначално финансиране на дружеството поне с 5-7 млн. лв., а председателят на БСП да поеме ангажимент за недопускане на приватизация на "Български пощи".

Ако исканията не бъдат изпълнени на 25 септември за участие в национален протестен митинг се организират между 1200-1500 пощенски служители. Те ще се съберат пред храм паметника "Александър Невски", след което се очаква шествие до Министерския съвет, където в 10.30 ч. ще започне протестът, информираха още от синдиката.

По думите на министър Папазов близо 9 млн. лв е размерът на общата компенсация, която „Български пощи“ ЕАД може да получи заради извършването на универсалната услуга  в икономически неизгодни райони на страната, коментира пред медии днес министърът на транспорта Данаил Папазов.

"Преди няколко седмици бяха отпуснати 2 млм. лв, които бяха предвидени в държавния бюджет, сега Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщения успя да намери допълнителен резерв от собствени средства в размер на още 2 млн. лв. От актуализацията на държавния бюджет се очаква да дойдат 5 милиона лева в рамките на 2013 г", обясни министърът.

*Актуализирана към 17:02 ч. с думите на министър Данаил Папазов

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още