IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикатите в пощите обявиха стачна готовност

Работниците ще започнат ефективни стачни действия, ако държавата не изплати дължимото за универсалната пощенска услуга, съгласно евродиректива

18:54 | 02.09.13 г.
Синдикатите в пощите обявиха стачна готовност

Синдикатите в пощите планират стачка при неизплащане на компенсацията за загубите от универсалната пощенска услуга, съобщиха от пресцентъра на КНСБ.

Като компенсация за загубите от универсалната пощенска услуга (УПУ), съгласно директивата на Европейската комисия (ЕК), държавата дължи за 2011 г. общо 22,75 млн. лв. на Български пощи, уточняват от конфедерацията.

Днес след разговори на представителите на Синдикалната федерация на съобщенията – КНСБ (СФС) с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, се стигна до решение общата сума от 22,75 млн. лв. да бъде изплатена на няколко транша.

В тази връзка министър Папазов внесе проект за постановление на Министерски съвет за сумата от 12,548 млн. лв. като първи транш.

След това обещание работниците и служителите на пощите обещаха, че няма да предприемат стачни действия.

„Ние няма да допуснем по-голямата част от пенсионерите да не си получат пенсиите от пощата”, заяви Георги Бочев – председател на СФС – КНСБ. 

Той допълни, обаче, че при непредоставяне на дължимата компенсация в размер на повече от 10 млн. лв. и след решение на управленския орган на СФС – КНСБ, все пак ще се стигне до протестни действия.

Ако се организира протест той ще се проведе в последната седмица на септември пред Министерски съвет и Народното събрание. При положение че и след това не се предостави компенсацията, на 2 октомври 2013 г. пощите в цялата страна преминават към ефективни стачни действия, уточняват от КНСБ.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още