IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на британските пощи с рязък скок при пазарния им дебют

Цената се повиши с 38% в началото на търговията, а за първите 30 секунди от сесията близо 10 млн. книжа на Royal Mail смениха притежателите си

12:23 | 11.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Акциите на британските пощи с рязък скок при пазарния им дебют

Цената на акциите на британските пощи скочи с над 38% до 456 пенса за брой при започването на условната търговия с тях на London Stock Exchange, съобщи BBC.

С 330 пенса за акция по време на първичното публично предлагане, при което се получи огромно презаписване, книжата на Royal Mail бяха пласирани в горния край на предварително определения диапазон и оцениха близо 500-годишната компания на 3,3 млрд. паунда.

В първите 30 секунди след отварянето на пазара около 10 млн. акции смениха своите притежатели. Час след началото на търговията цената на акциите леко спадна до 444 пенса за брой.

Официално акциите ще бъдат търгувани от вторник, но финансови институции в лондонското Сити започнаха сключването на условни сделки още днес.

Ръстът на цената им вероятно ще подхрани спор дали продажбата на британските пощи е била подценена. Министърът по въпросите на бизнеса, иновациите и обучението на Великобритания Винс Кейбъл настоя, че данъкоплатците не са били измамени с приватиризането на компанията.

Но генералният секретар на Профсъюза на работниците в комуникациите Били Хейс определи продажбата като „трагедия“ и предрече, че тя няма да промени „дори с една идея“ намерението на служителите за стачка, което трябва да бъде оповестено до сряда.

„Това наистина е измама. Компанията бе подценена“, категоричен бе Хейс. „На практика Дейвид Камерън възнаграждава приятелчетата си в лондонското Сити. Винс Кейбъл, един от най-интелигентните мъже в британската политика, взе едно от най-глупавите си решения, каквото едва ли повече ще вземе като политик“, добави той.

По думите на министъра по-голямата част от акциите са били закупени от „дългосрочни стабилни инвеститори“ във Великобритания. Всеки частен инвеститор пък е получил по 227 акции.

Кейбъл смята, че каквато и да било волатилност в цената на акциите на Royal Mail през следващата седмица ще има малки последици. „Това, което има значение, е къде ще се установи цената през следващите 3 до 6 месеца“, изтъкна той.

„Винаги има много празни приказки и спекулации след големи първични публични предлагания от този тип“, отбеляза министърът. „Масата акции отиде у дългосрочни институционални инвеститори, стабилни инвеститори, някои от чужбина, но основно британски пенсионни фондове и застрахователни компании, които са тук за дълго“, подчерта той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още