IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Швейцария се притеснява за британската търговия след Brexit?

Откакто Великобритания гласува да напусне ЕС през 2016 г. Швейцария следи внимателно казуса, пише в анализ на BBC

18:10 | 24.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Споразумението (или липсата на такова) сключено между Великобритания и ЕС ще е от голямо значение за Швейцария, която не е член на евросъюза. Изчакването обаче е прекалено дълго за швейцарците. "Часовникът тиктака", въздъхва Ян Атесландер от швейцарската бизнес асоциация Economiesuisse.

"Притеснени сме, точно сега правилата са ясни, можем да търгуваме с Обединеното кралство," допълва той.
"В края на март обаче стигаме до важен момент и никой не може да ни каже дали ще има или не споразумение по Brexit," коментира Атесландер. Март е ключов, тъй като за тогава е определено Великобритания да напусне ЕС в 11 часа вечерта британско време в петък, 29 март 2019 година.

Но я чакайте малко. Защо пък Швейцария, която никога не е била част от ЕС, трябва да се притеснява за статута на търговските си връзки с напускащата евросъюза Великобритания?

Причината е в сложните двустранни отношения на Швейцария с Брюксел, договаряни две десетилетия, след като Швейцария реши да не се присъединява към ЕС през 1992 година. Сега 28-членният евросъюз е най-големият търговски партньор на Швейцария и Великобритания, засега, е част от него. Близките икономически отношения между Швейцария и Великобритания се основават на двустранните споразумения между Швейцария и ЕС, обяснява Иво Цимерман, който представлява швейцарската машинно-инструменталната индустрия.

След Brexit тези споразумения няма вече да се прилагат, отбелязва той. Швейцарският машинно-инструментален сектор, който произвежда всичко от пробивни машини до машини, които могат да произвеждат автомобилни части - е продал стоки за близо 2,5 милиарда швейцарски франка (2,5 милиарда долара, 2 милиарда британски лири) във Великобритания миналата година.

Това е количество, което Цимерман и колегите му не искат да се променя, освен ако не е нагоре. В такъв случай със сигурност изобретателните швейцарци вече са си подготвили ново търговско споразумение с британските партньори?
Всъщност не са, за огромно съжаление на Хайг Симонян, който е вицепрезидент на британско-швейцарската търговска камара. Ръцете на Великобритания са вързани, тъй като според споразумението с ЕС Лондон може да започне да действа (да договаря нови търговски споразумения със страни извън ЕС), когато вече не е член на евросъюза, каза той. 

"Така че, официално поне, всичко е замразено," допълни Симонян. Това означава, че щвейцарците не могат да си осигурят собствено търговско, митническо споразумение и споразумение за движението на хората с Великобритания, докато Обединеното кралство и ЕС не подпишат споразумението помежду си.

Когато британското правителство обяви планираното си споразумение за Brexit миналата седмича, в Швейцария се почувства известно облекчение. То обаче изчезна бързо заради пререканията на всички политически партии в Камарата на общините на Великобритания. И докато правителствата в 27-те столици на страните членки на ЕС проучват предложеното споразумение за напускането на евросъюза, бюрата в швейцарската столица Берн са празни.
Това е странна ситуация за британско-швейцарските търговски отношения. Двете страни взаимно са сред най-големите си търговски партньори и имат стабилни икономически отношения от години.

През 2017 година Великобритания бе петият по големина чуждестранен пазар за Швейцария, като износът достигна 11,4 милиарда швейцарски франка според официалните швейцарски данни.
Съответно британският износ за Швейцария през 2016 година е оценен на 21 милиарда британски лири, шести по размер за Великобритания.

"Факт е, че всяка несигурност е отрова за бизнеса, инвестициите, за всяко решение", каза Симонян.
Швейцарското правителство излезе със стратегия за намаляване на несигурността, наречена причудливо "Внимавайте за процепа!" ("Mind the Gap"). Идеята е да се предотврати регулаторен вакуум с Великобритания щом дойде краят на март и споразумението за напускане на ЕС все още не е договорено.

Подчертавайки близките отношения между Швейцария и Великобритания, включително 150-те преки полета дневно, 
швейцарски министри пътуват непрекъснато до Лондон през последните две години. Разбира се, не за официални преговори, а за неформални разговори. Слуховете са, че нещата вървят добре. 

Когато британският външен министър Джереми Хънт посети Берн миналия месец, той каза на журналистите, че това е било "отлично посещение", макар че не пожела да отговаря на въпроси какво точно е било обсъждано.
Ян Атесландер признава, че той и колегите му в швейцарския бизнес виждат някои възможности във Великобритания след излизането й от ЕС.

Обединеното кралство има високи технологии в производството на промишлени стоки, машините, а автомобилният сектор се разви много силно, каза той. Също във фармацевтиката, химическата индустрия е наистина първокачествена, естествен партньор е, тъй като и ние се основаваме на иновациите, допълни Атесландер.
Симонян също вижда възможности за по-засилена търговия, макар че и това е интересно, не във финансовия сектор, в който и двете страни вече са много силни. В крайна сметка те са много силни конкуренти (в света на финансите), така че бих бил предпазлив в това отношение, каза той. 

Като се има предвид, че всички връзки между Великобритания и Швейцария ще бъдат преначертани, Швейцария може да предпочете някакъв вид митническо споразумение с Обединеното кралство (ако не е в митническия съюз на ЕС).
Може дори да запази свободата на движение с Великобритания (Швейцария се включи в свободното движение в ЕС преди години, за да получи достъп до единния европейски пазар), ако Великобритания е на мнение, че си струва да запази само свободното движение с Швейцария.

Никоя от тези опции обаче не може да бъде договорена както трябва, камо ли да бъде прилагана, докато Великобритания и ЕС не оформят окончателно споразумението по Brexitа. Така че дали швейцарците са уверени в бъдещето?

"Уверени може би не е точната дума," каза Цимерман. "Знаем, че швейцарското правителство прави всичко, за да гарантира промените да станат гладко (...), но все още има много неизвестни", допълни той.
Краят на март е след четири месеца - не особено дълъг период за преоформяне на търговски отношения, както потвърждават изглеждащите безкрайни преговори между ЕС и Великобритания.

Швейцарците не обичат решения в последната минута и не харесват закъсненията. Засега обаче просто ще трябва да наблюдават и да чакат.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още