IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелен старт на седмицата за европейските борси

Инвеститорите продължават да следят внимателно преговорите между Лондон и Брюксел

19:10 | 14.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските акции завършиха първия борсов ден тази седмица с повишения, докато фокусът на инвеститорите остава върху преговорите на Великобритания и Европейския съюз за сделка след Brexit, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи сесията с около 0,6% ръст. Банковият сектор се оказа водещ днес – с 1,7% скок. Повечето сектори и основни борси останаха на зелено. Лондонският FTSE 100 обаче потъна с 0,2%.

Европейски Европейски

Снимка: CNBC

В неделя Великобритания и Европейският съюз постигнаха съгласие да продължат преговорите за сделка, свързана с Brexit. Процесът се проточва, тъй като страните не успяват да постигнат съгласие по няколко ключови въпроса. Лирата записа скок в резултат на новините, но британският премиер Борис Джонсън все пак предупреди бизнесa да бъде готов за излизане без сделка на 31 декември, когато приключва преходният период.

Междувременно Германия преминава към пълна блокада за Коледа заради ръста на смъртните случаи от Covid-19 и на броя на заразените. Магазините за продукти, които не са от първа необходимост, както и училищата в цялата страна, ще трябва да затворят врати в сряда.

На Лондон пък се налагат най-строгите ограничения заради коронавируса, отново от сряда, след като британското правителство откри нов щам на вируса, който може да бъде свързан с по-бързото разпространение на случаите в Южна Англия.

Промишленото производство в еврозоната пък е нараснало с 2,1% през октомври спрямо септември, разкриха днес официални данни.

На корпоративния фронт испанската банка Banco de Sabadell и британската NatWest записаха по над 7% ръст на цената на акциите си и оглавиха Stoxx 600. Това се случи при по-мащабно рали на британските банки, свързано с удължаването на срока на преговорите за сделка за Brexit.

На дъното на европейския индекс на сините чипове се озова AstraZeneca. Стойността на книжата ѝ се сви с над 7% след новините, че е придобилa Alexion Pharmeceuticals за 39 млрд. долара.

Сузана Стрийтър, старши инвестиционен и пазарен анализатор в Hargreaves Lansdown, твърди, че изглежда инвеститорите са притеснени от цената на сделката – най-голямата в историята на AstraZeneca. “Добавянето на нови видове лекарства към портфолиото ѝ има потенциал значително да увеличи приходите, но все пак това е скъп залог“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още