IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустрията в еврозоната остава имунизирана срещу втората вълна на Covid-19

На годишна база обаче производството е намаляло с 3,8% в еврозоната и с 3,1% в ЕС

15:34 | 14.12.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Индустрията в еврозоната остава имунизирана срещу въздействието на втората вълна на Covid-19, като промишленото производство през октомври се е увеличило с 2,1% на месечна база, съобщи европейската статистическа служба Евростат.

През октомври 2020 г. сезонно коригираното промишлено производство нарасна и в ЕС - с 1,9%  спрямо септември. За сравнение през септември промишленото производство нарасна с 0,1% в еврозоната и с 0,3% в ЕС.

На годишна база обаче производството е намаляло с 3,8% в еврозоната и с 3,1% в ЕС.

Евростат Евростат

Месечни данни

Данните показват, че всички производствени категории са записали ръст в сравнение със септември, с изключение на нетрайните потребителски стоки. Производството на капиталови стоки регистрира най-голямото увеличение с 2,6%.

В еврозоната производството на междинни стоки се е повишило с 2,1%, на енергия с 1,8% и на трайни потребителски стоки с 1,5%, докато производството на нетрайни потребителски стоки остава непроменено.

В ЕС производството на капиталови стоки нарасна с 2,6%, на междинни стоки с 2,1%, на трайни потребителски стоки с 1,3% и на енергия с 1,2%, докато производството на нетрайни потребителски стоки е спаднало с 0,4%.

Сред държавите членки, за които има налични данни, най-голямо увеличение е регистрирано в Белгия (+ 6,9%), Германия (+ 3,4%) и Словения (+ 3,1%). Най-големият спад е наблюдаван в Дания (-5,8%), Гърция (-3,0%) и Литва (-1,7%).

Годишни данни

Годишното сравнение показва, че през октомври производството на капиталови стоки  в еврозоната е спаднало с 8,2%, на нетрайни потребителски стоки - с 2,1% и на междинни стоки с 1,3%, докато производството на трайни потребителски стоки се е повишило с 0,3%, а на енергията - с 0,1%.

В ЕС производството на капиталови стоки е спаднало със 7,1%, на нетрайни потребителски стоки с 2,4%, на енергия с 1,5% и на междинните стоки с 0,5%, докато производството на трайни потребителски стоки е нараснало с 2,3%.

Сред държавите членки е регистриран най-голям спад в промишленото производство в Ирландия (-15,5%), Дания (-9,2%) и Франция (-4,3%). Най-високи увеличения са наблюдавани през Белгия (+ 5,4%), Полша (+ 3,4%) и Хърватия (+ 2,8%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още